vestnik

To soboto bo med Ljutomerom in Gornjo Radgono zapeljal spominski vlak. Karte so že v prodaji

M.V., 18. 10. 2021
M.V.
Na novinarski konferenci so izjave podali župan Stanislav Rojko, direktor razvojne agencije PORA Milan Svetec, direktorica Potniškega prometa Slovenskih železnic Darja Kocjan, županja Ljutomera Olga Karba in direktor Radgonskih goric Borut Cvetkovič.
Aktualno

131 let in teden dni po odprtju proge spominska vožnja z vlakom med Gornjo Radgono in Ljutomerom

15. oktobra 1890 so slovesno odprli prvo železniško progo na območju današnjega Pomurja, ki je povezovala Gornjo Radgono in Ljutomer. »Ta dan je po njej zapeljal okrašen slavnostni vlak, ki se je ustavil na vseh postajah. Osrednja slovesnost je bila v Ljutomeru,« je zapisal Jurij Štesl v biltenu 130 let pomurskih železnic.

Zgodbo te proge bodo obudili to soboto, 23. oktobra, na vlaku Stadler, ki bo vozil od Ljutomera do Gornje Radgone in nazaj. Za to potezo so se skupaj odločili razvojna agencija PORA iz Gornje Radgone, Slovenske železnice, občina Gornja Radgona in Ljutomer ter podjetje Radgonske gorice. Hkrati bodo tako obeležili tudi evropsko leto železnic.

spominski-vlak, gornja-radgona, ljutomer, dar
M.V.
"Verjamem, da bo ta posebna vožnja novega vlaka Stadler korak k ustvarjanju novih produktov v tem delu Slovenije," e dejala Darja Kocjan, direktorica Potniškega prometa Slovenskih železnic.

»Verjamem, da bo ta posebna vožnja novega vlaka Stadler korak k ustvarjanju novih produktov v tem delu Slovenije. Z novimi vlaki bomo v potniškem prometu stopili na pot celovite prenove in posodobitve voznega parka ter s tem ponudili potnikom konkurenčen, varen, zanesljiv in udoben železniški prevoz,« je na tiskovni konferenci dejala Darja Kocjan, direktorica Potniškega prometa Slovenskih železnic. Županja Olga Karba pa je izpostavila, da ima ta dogodek širši pomen, saj pomeni nov začetek sodelovanja med prleškimi občinami tudi na področju turizma.

Spominska vožnja je namenjena predvsem občanom obeh občin in okolice. Potniki bodo dobili tudi spominsko vozovnico in spominsko darilo, za katero so prispevala domača podjetja.

Vozovnice so na voljo v ŠIC BAR-u v Športni dvorani Ljutomer in v TIC Gornja Radgona.

Cena vozovnic:

- Predšolski otroci 3,00 EUR

- Šolarji, dijaki, študenti in upokojenci 5,00 EUR

- Odrasli 10,00 EUR

Iz Ljutomera bo vlak zapeljal v soboto ob 10:05 ter se vračal ob 16:50 uri iz Gornje Radgone.

Iz Gornje Radgone bo vlak zapeljal ob 10:40, ter se vračal ob 15:45 iz Ljutomera.

Zakaj, kakšen bo, kaj se bo dogajalo na vlaku in kaj v obeh mestih pa v četrtkovi tiskani izdaji Vestnika.

Stadlerjev vlak

Prvi Stadlerjev vlak je v Slovenijo prispel 11. marca 2020, sledila so zahtevna testiranja, izobraževanja strojevodij in tehničnega osebja SŽ- VIT, preverjanje kompatibilnosti vozila z javno železniško infrastrukturo, v zadnjem koraku je vlak (dizelmotorni) pridobil obratovalno dovoljenje, ki je bil zadnji pogoj za vključitev te vrste vlakov v javni potniški promet.

Do konca leta 2022 na Slovenskih železnicah pričakujejo, da bo po naših tirih zapeljalo vseh 52 naročenih vlakov - od tega bo 21 enopodnih in 10 dvopodnih električnih ter 21 enopodnih dizelskih vlakov. Skupna vrednost naročenih vlakov je 320 milijonov evrov brez DDV. S prihodom sodobnih vlakov je bil storjen pomemben korak k posodobitvi potniškega prometa, kar je eden od najpomembnejših strateških ciljev Slovenskih železnic.

spominski-vlak stanislav-rojko slovenske-železnice olga-karba
Kaj zdaj berejo drugi