vestnik

To zahtevajo svojci stanovalcev in občina od Doma starejših Ljutomer

Vestnik, 2. 4. 2020
Nataša Juhnov
V Domu starejših občanov Ljutomer je po zadnjih podatkih 33 okuženih.
Aktualno

Ljutomerska županja Olga Karba je predstavila, kakšne so zahteve občanov in svojcev stanovalcev do Doma starejših občanov Ljutomer.

Navedla je, da število okužb v DSO Ljutomer hitro narašča, in da ukrepi, ki jih je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) izdal konec marca, še niso bili izvedeni. "Zelo smo zaskrbljeni za zdravje ljudi, na nas se dnevno obračajo številni občani in svojci prebivalcev doma," je zapisala Karbova in dodala, da je dom kljub številnim pozivom občine na 16. dan epidemije še vedno dobavljal hrano občanom, navkljub potrjenih okužbam s koronavirusom. "Kljub našim pozivom, da se zdrave prebivalce doma preseli na varno lokacijo, to še ni storjeno. Kličejo nas svojci, ki iz strahu želijo svoje svojce prevzeti v domačo oskrbo,"nadaljuje Karbova. 

3177112d7f31314038569ad54cf76106
Nataša Juhnov
Olga Karba.

Občina zahteva, da se neha nadaljnje ogrožati zdravje ljudi, in da se takoj izpeljejo vsi potrebni ukrepi: 

- Razdelitev stavbe na 3 oddelke, v skladu z navodili NIJZ (zdravi / sum okužbe / izolacija) 

- Preselitev zdravih prebivalcev izven doma, lokalni ponudnik je od 28. 3. pripravljen pomagati 

- Preprečitev širitve okužbe skozi stike z zunanjim okoljem

- Z izvedbo strokovnih ukrepov se bo lokacija DSO pretvorila v okolje izolacije in pomoči obolelim. V neposredni bližini je tudi zdravstveni dom, ki lahko nudi takojšnjo pomoč.

- Bistveno je, da se pravočasno preprečijo nadaljnje širitve na najbolj ranljivo populacijo, ki prebiva v domu (skupaj čez 150 prebivalcev) in da se virus ne razširi v neposredno okolico, kjer živi 4 tisoč ljudi oziroma občino, kjer je 11.700 prebivalcev.

"Prosimo ukrepajte hitro. Enostavno ne moremo čakati," še dodajajo. 

"Obstaja upravičena skrb in strah svojcev stanovalcev, ki bivajo v DSO in vseh občank in občanov, še posebej 4.000 ljudi, ki živi v mestu Ljutomer, da smo ogroženi. Zato je potrebno nujno ukrepati v smeri, da se virus ne širi tako hitro, kot smo to priča v preteklih dneh, pretekli petek dve okužbi, nekaj dni pozneje pa kar 22. Vodstvo DSO že od petkove okužbe pričakuje, da se obolele preseli v športno dvorano ŠIC, ki je popolnoma neustrezen prostor, saj nima možnosti za ločevanje ljudi, opreme za skrb za bolnike ali ustrezno število sanitarij in tušev," je Karbova obrazložila v zapisu in dodatno skrb utemeljila s tem, da so se stanovalci doma starejših občanov še 27. marca sprehajali zunaj stavbe in po poročanju občanov tudi po mestu.

ljutomer, koronavirus, dom-starejših-občanov
Nataša Juhnov
Park je trenutno zaprt.

"Prav tako so v dom vstopali zaposleni iz drugih podjetji ali organizacij, in sicer na malice v jedilnico doma. Sočasno so se malice razvažale približno tridesetim občanom, ki imajo sklenjene pogodbe z DSO. Občani so nam sporočili, da so celo 30. marca starejši občani individualno prihajali po malice. Situacija je očitno ušla iz rok. Zaskrbljeni smo tudi za zaposlene, ker nam sporočajo, da jim ni jasno povedano, kdo vse je bil v stiku z okuženimi in kako naj ustrezno ukrepajo, da zavarujejo sebe in svoje družinske člane, med katerimi je veliko otrok," je sporočila županja in zaključila, da ni znano, ali se je testiralo tudi vodstvo. 

ljutomer, koronavirus, dom-starejših-občanov
Nataša Juhnov
Dom starejših občanov

dso-ljutomer občina-ljutomer olga-karba zahteve