vestnik

Toča že klestila po Pomurju, kaj se dogaja z letalsko obrambo?

Rok Šavel, 27. 5. 2022
Vestnik.si
Toča je minulo sredo dosegla tudi naše kraje in povzročila precej škode.
Aktualno

Pred dnevi je toča že povzročila nepopravljivo škodo številnim v Pomurju, a pogodba z Letalskim centrom Maribor še ni podpisana.

Poročali smo o sredinem neurju s točo, ki je najbolj prizadelo ravno v Pomurje, zaradi česar so se številni spraševali, kaj se dogaja s vsakoletno letalsko obrambo, ki jo organizira država. Tako je tudi beltinski župan Marko Virag pozval vlado k takojšnji ureditvi letalske obrambe proti toči v Pomurju in pri tem predlagal vzpostavitev učinkovite obrambe v okviru letališča v Rakičanu.

PREBERITE ŠE:

Beltinski župan pozval vlado k takojšnji ureditvi letalske obrambe proti toči v Pomurju

LC Maribor še čaka na podpis pogodbe, letalu v zraku najhitreje 10. junija



Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je sicer že v začetku aprila objavila javno naročilo, na katerega se je, tako kot vsako leto, prijavil zgolj en ponudnik - Letalski center Maribor. V LC Maribor so podali ponudbo, ki znaša slabih 327 tisočakov, izvedba protitočne obrambe pa naj bi potekala najhitreje od 10. junija do 15. septembra letos. Kot vsako leto doslej, bo ministrstvo za protitočno obrambo vseh 27 občin v Pomurju in 41 občin v Podravju ter občin Slovenjske Konjice, Zreče in Podvelka prispevalo do 35-odstotkov sredstev, ostalo pa bodo morale prispevati občine. Država bo tako prispevala okoli 115 tisočakov, občine pa 212 tisočakov - to je tudi v skladu s predvidenimi proračunskimi sredstvi, saj je država za ta namen rezervirala največ 120 tisoč evrov.

protitocno letalo3
Štajerski tednik
Letalo, ki bo izvajalo protitočno obrambo, bo v zraku najhitreje 10. junija in do vključno 15. septembra.

Prvi mož LC Maribor pravi, da po njegovih informacijah pogodba med izvajalcem in ministrstvom še ni podpisana, poleg tega, čeprav so bili edini prijavitelj, niti niso dobili še informacije, da bi bili izbrani. Kot dodaja, ne prihaja do zastoja zgolj na državni strani, zavirali naj bi tudi nekateri pomurski župani, ki si želijo rešitve v okviru rakičanskega letališča. "Če sem jaz župan, odškodninsko tožim državo, saj je ta v skladu z zakonom dolžna poskrbeti za obrambo pred točo," je še povedal Kralj za naš medij.

Stroka sicer ni naklonjena letalski obrambi pred točo, ki temelji na srebrovem jodidu, saj za učinkovitost tovrstne obrambe naj ne bi bilo nedvoumnih dokazov. Več o tem si preberite v naslednjem članku: (PROTITOČNA OBRAMBA POMURJA) Stroka je proti, a denar tudi letos bo. Kdaj pa bodo poleteli?

toča letalska-obramba letalo letalski-center-maribor pomurje