vestnik

Toliko dvoživk so letos prenesli na varno ob Ledavskem jezeru

Vestnik.si, 9. 5. 2022
Arhiv Krajinskega parka Goričko
V letošnji so prostovoljci prenesli 6.922 dvoživk.
Aktualno

Zaposleni v Javnem zavodu Krajinski park Goričko so tudi letos skupaj s prostovoljci poskrbeli, da so dvoživke ob Ledavskem jezeru varno prečkale regionalno cesto v Kraščih in lokalno cesto Krašči-Ropoča.

Skupna dolžina postavljenih mrež je bila približno 1,4 kilometra, po dveh letih pa so ponovno postavili tako imenovane povratne zaščitne mreže, ki ustavljajo dvoživke, ki se vračajo. Te so nato prenesli čez cesto v nasprotno smer. Prvič letos pa so na regionalni cesti v Kraščih skupaj s Cestnim podjetjem Murska Sobota namestili svetlobno signalizacijo in omejili hitrost zaradi varnosti tako dvoživk kot prostovoljcev, ki so dvoživke prenašali predvsem ponoči. 

krajinski-park-goričko, dvoživke, krašči
Arhiv Krajinskega parka Goričko
Skupno je bilo letos postavljenih okoli 1,4 kilometra varovalne mreže.

Sezona spomladanskih migracij dvoživk se je v večjem obsegu začela po 20. marcu, trajala pa je vse do sredine aprila, ko so začeli pospravljati zaščitne mreže. V tem obdobju so prenesli 6922 dvoživk, prevladovale so navadne krastače, sledile so zelene žabe in rosnice, nekaj je bilo prenesenih tudi navadnih pupkov, plavčkov in sekulj. Največ dvoživk so sicer zaposleni skupaj s prostovoljci prenesli leta 2020, in sicer 12.649. 

jz-kp-goričko prenos-dvoživk ledavsko-jezero