vestnik

Toliko vzgojno-izobraževalnih zavodov v Pomurju se bo pridružilo stavki

I.B., 8. 3. 2022
STA
V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije imajo osem zahtev.
Aktualno

Zaposleni v vzgoji in izobraževanju bodo stavkali.

Že nekaj časa je znano, da bo 9. marca stavka Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ), pred nekaj dnevi pa se mu je pri tej odločitvi pridružil še visokošolski sindikat Slovenije. Spomnimo, da si v sindikatih prizadevajo za sklenitev sporazuma o vrednotenju in plačilu dodatnega dela in za zvišanje plač vsem zaposlenim v vzgoji in izobraževanju. 

V murskosoboškem območnem odboru SVIZ so za vestnik.si povedali, da bo stavka potekala v 57 zavodih. Od tega v sedmih vrtčevskih zavodih, v 39 osnovnih šolah, v osmih srednjih šolah in v treh glasbenih šolah. 

Predsednica odbora Marjana Kolar pravi, da bodo vrtci jutri zagotavljali le nujno varstvo, starši pa so morali o tem, da bodo otroka pripeljali, vrtec obvestiti s predhodno prijavo. Dodaja, da bo denimo v zavodu Vrtci občine Moravske Toplice dežurna enota delovala v Moravskih Toplicah, do sedaj pa so prejeli bolj malo prijav za nujno varstvo. "Otroka, ki ga bodo starši pripeljali, bomo sprejeli, definitivno ga ne bomo pustili zunaj," zagotavlja. Nujno varstvo je ponekod zagotovljeno tudi za učence od 1. do 3. razreda osnovne šole, spet drugod samo za prvošolčke. 



S transparenti pred stavbe

Stavka bo po celotni Sloveniji potekala na podoben način. Pet minut do poldneva se bodo zaposleni s transparenti odpravili pred vrtčevske in šolske zgradbe in opozorili na svoje zahteve. "Tako bomo poslali sporočilo vladi, ki nas ignorira," tako Kolarjeva.

šola, koronavirus, šolstvo, učenje
Nataša Juhnov
Jutri bodo zaposleni v vzgoji in izobraževanju stavkali.


Stavki se ne bodo pridružili vsi


Stavkali bodo zaposleni v tistih zavodih, kjer so kolektivi protest izglasovali. Tega niso storili na primer v Osnovni šoli Veržej. Kot je zapisano v obvestilu, bosta pri njih pouk v osnovni šoli in varstvo otrok v vrtcu jutri potekala nemoteno. Tudi na Dvojezični šoli Dobrovnik bosta denimo šola in vrtec normalno odprta. 

šolstvo stavka pomurje