vestnik

Tomaž Gantar: Čaka nas drugačen način življenja

Vestnik, 1. 6. 2020
Vestnik
Tomaž Gantar
Aktualno

Na današnji novinarski konferenca o aktualnem dogajanju v zvezi s koronavirusom so sodelovali minister za zdravje Tomaž Gantar, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek, poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan ter vladni govorec Jelko Kacin.

»Z današnjim dnem stopamo v novo etapo našega skupnega življenja z #COVID19. V veljavo je stopil konec razglasitve epidemije, v soboto pa smo uradno deaktivirali državni načrt zaščite in reševanja, ki je bil aktiviran 13. marca, dan po razglasitvi epidemije COVID-19 v Sloveniji,« je uvodoma povedal vladni govorec. »Uspelo nam je skupaj in samo skupaj smo močnejši,« je še poudaril.

Srečko Šestan
STA
Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan je potrdil, da je v soboto zaprl državni načrt zaščite in reševanja.

Aktivnosti so umirili

Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan pa je potrdil, da je v soboto zaprl državni načrt zaščite in reševanja. »To pomeni, da smo v določeni meri umirili naše aktivnosti. Na osnovi analize bomo dopolnili obstoječi državni načrt pripravljajo poročilo in na osnovi tega poročila in analize, bodo dopolnili državni načrt,« je razložil. Zaloge zaščitnih sredstev bodo posredovali v blagovne rezerve.

Čaka nas drugačen način življenja

Minister za zdravje Tomaž Gantar je dejal, da nas čaka drugačen način življenja in poudaril, da bolezen covid - 19 še ni premagana, saj še nimamo zdravila ali cepiva. Ukrepi v določenih primerih tako veljajo naprej. Tudi v nadaljevanju moramo upoštevati higieno kašlja, umivanja rok, v določenih primerih uporabljati zaščitne maske in upoštevati ohranjanje razdalje. Intenzivno bodo nadaljevali tudi s testiranjem vseh, ki bodo kazali znake možne okužbe s Covid-19. V primeru ponovitve epidemije, pa bodo s prilagoditvami poskušali doseči, da omejevalni ukrepi ne bodo tako strogi, predvsem pa ne bodo nastajale tudi gospodarske posledice, ki so mnoge naše prebivalce potisnile v življenjsko stisko. "Soočili smo se z eno hujših epidemij, ki je terjala mnoge žrtve. Z vašo pomočjo in hitrim ukrepanjem smo velik del prebivalstva pred epidemijo zaščitili ter uspeli reorganizirati ključne sisteme za obvladovanje covid-19," je še dejal. 


Pripravljajo se tudi na morebitno ponovitev epidemije. "Čas moramo izkoristiti za pripravo najbolj ranljivih sistemov - zdravstveni sistem in domovi za starejše občane," je poudaril. V Domovih za starejše bodo tako poskušali zagotoviti višje standarde glede kadrov, izobraževanja. Poskušali pa bodo zagotoviti tudi negovalno bolnišnico.

milan-krek
Vestnik, Rtv
"Iz grafov je razvidno, da smo se 15. maja bližali koncu epidemije in je Vlada zato določila ukinitev epidemije s 1. junijem," je pojasnil Milan Krek.

Maske ostajajo obvezne

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek pa je grafično predstavil potek padca okužb. Poudaril je, da je virus še vedno med nami in se moramo držati ukrepov. "Epidemije se razglasi, ko zdravstveni sistem ne more obvladati širjenja bolezni. Odločitev o ukinitvi epidemije je bil večtedenski premislek. Epidemija je bila ukinjena skladno s strokovnimi odločitvami," je še pojasnil.
Na vprašanje, ali so maske priporočljive ali obvezne, je odgovoril: "Vsa priporočila so obveza, ker so bila sprejeta s pravnim aktom vlade." Glede nošenja mask v gostinskih lokalih, kozmetičnih salonih in drugje je NIJZ za vsako področje posebej izdal priporočila, je opomnil Krek. "Treba je pogledati na našo spletno stran in priporočilo, če je tam, je še vedno veljavno." Pri maskah se torej ne spreminja nič.

Ukrepe Slovenije je zelo pozitivno ocenila tudi Evropska komisija, ki Sloveniji tudi zaradi njih, napoveduje možno hitro okrevanje, s katerim bi lahko že drugo leto zrasli skoraj na pred krizno raven.

Vestnik, Rtv
Milan Krek
covid-19 konferenca