vestnik

Traktorji na cesti: Ne bodite nestrpni, da ne bo spet žrtev 

ABE, 27. 8. 2018
Nataša Juhnov
Spet je dovoljen promet težkih traktorjev na državni cesti med Rakičanom in Odranci. 
Aktualno

Ogromni traktorji, s polno natovornjenimi prikolicami upočasnjujejo promet. Pred natanko dvema letoma je na kolesarski stezi med Rakičanom in Odranci prišlo do prometne nesreče s smrtnim izidom. Človeška žrtev je bila potrebna, da se je nato zgodila sprememba prometnega režima.

6b5163be6324f3a352d57babd9c9850d
Jure Zauneker
Pod kolesi traktorske prikolice je avgusta 2017 umrl 60-letni kolesar.


Poteka spravilo koruze, glede na vse gostejši promet na naših cestah pa je traktor vseeno ovira v prometu, saj je počasen, okoren, neokreten in predimenzioniran. Čeprav vozijo v zadnjih letih po cestah čedalje novejši in hitrejši traktorji, še vedno namreč ovirajo druge udeležence.Nesreče s traktorjem in mehanizacijo so najpogostejše spomladi, ko se začne delo na polju, in potem spet jeseni med spravilom pridelkov. V zimskem času se veliko nesreč pripeti v gozdovih pri spravilu lesa.
Prav večja udeležba traktorjev v prometu, zdaj v času spravila koruze, je spomnila na zaplet z državno cesto med Rakičanom in Odranci, po kateri je od novembra 2016 spet dovoljen traktorski promet. Do leta 2016 so težki traktorji s polno natovorjenimi prikolicami ali kmetijskimi priključki, tudi predimenzioniranimi, na stezi med Rakičanom in Odranci, ki je namenjena traktorjem, kolesarjem in pešcem, po podatkih tamkajšnjih lokalnih skupnosti in medobčinskega inšpektorata, najšibkejše udeležence v prometu potisnili na rob.

c745c5397a849a95b4de75e46a274ef2
Nataša Juhnov
Vozite strpno.


Zdaj je promet traktorjev s traktorsko-kolesarske steze med Rakičanom in Odranci preusmerjen na vzporedno državno cesto, na stezi pa kot udeleženci v prometu ostajajo le kolesarji in pešci.

8ccceacecfa6d0f87cc38341189bc016
Jure Zauneker
Nesreča 27. avgusta 2016 jeopomnila na patpoložaj pri iskanju rešitev za to prometno zagato.


Direkcija za infrastrukturo se je novembra 2016 za spremembo prometnega režima odločila po sestanku s predstavniki lokalnih skupnosti in medobčinskega inšpektorata občin Beltinci, Črenšovci, Odranci, Turnišče in Velika Polana. "Kmetijsko gospodarstvo je v Odrancih v obrtni coni pred kratkim zgradilo nov kompleks oziroma sušilnico žita s stolpnimi silosi in pripadajočo infrastrukturo, zaradi tega pa se je do silosov podjetja Panvita povečal promet zmogljivejših, širokih in hitrih traktorjev, ki vozijo v tranzitu po tej traktorsko-kolesarski stezi od Odrancev do Rakičana in nasprotno," so takrat na direkciji pojasnili spremembo prometnega režima.

3808488b4057cc1e6db7773fcc3198e1
Nataša Juhnov
Spet je dovoljen promet težkih traktorjev na državni cesti med Rakičanom in Odranci.


Potem ko je 27. avgusta 2016 pri silosih v Lipovcih življenje izgubil 60-letni kolesar, ki, kot so ugotovili policisti, medtem ko ga je prehiteval 32-letni voznik traktorja, ni zmogel več obvladati svojega kolesa in je padel pod traktorsko prikolico, je tragedija takrat opomnila na patpoložaj pri iskanju rešitev za to prometno zagato.
Že leta 2013 je bilo namreč dogovorjeno, da se traktorji, širši od 2,55 metra, umaknejo na državno cesto med Rakičanom in Odranci, vendar si je direkcija za infrastrukturo premislila in predlagala razširitev steze za kolesarje in pešce. To pa je bilo za beltinsko in tudi druge občine nesprejemljivo.

temno kolesarji traktoristi steza rakičan odranci