vestnik

Tretji vodni vir na Dolnji Bistrici?

Majda Horvat, 30. 6. 2019
Ines Baler
Črenšovska županja Vera Markoja je na seji družbenic podjetja Eko-park predlagala, da uredijo tretji vodni vir v sistemu A.
Aktualno

V sistemu A je problem tople vode. Župani podprli predlog županje Vere Markoja, da se prouči možnost dodatnega vodnega vira.

Visoke temperature zraka bodo spet posredno vplivale na dvig temperature pitne vode v vodovodnem omrežju sistema A, predvsem na območju občin Odranci, Črenšovci in Dobrovnik. Spomnimo, da je ta lani na najbolj kritičnih točkah dosegla skoraj 28 stopinj Celzija in je tako že predstavljala veliko tveganje za zdravje ljudi. V iskanju rešitve glede pregrevanja vode v vodovodnem sistemu je črenšovska županja Vera Markoja v začetku junija upravljalcu sistema podjetju Eko-park poslala dopis, da se naj s 1. julijem začne sistematično meriti temperaturo vode vsaj enkrat na teden na istih merilnih točkah in ob že določenih merilnih mestih vključijo še nove lokacije, in sicer v šolah, vrtcih in nekaterih podjetjih. Markojeva je tudi prosila, da jih o terminskem planu meritev in lokacijah predhodno obveščajo, da bo občina lahko zagotovila prisotnost svojega človeka. S tako pridobljenimi podatki namreč želijo natančno ugotoviti in spremljati trende segrevanja vode v omrežju. To pa je tudi navedeno v strokovnem mnenju s predlogi za rešitev, ki ga je lani za črenšovsko občino pripravilo podjetje Vodnar.



Markojeva je prav tako na seji družbenic podjetja Eko-park predlagala, da se z namenom iskanja trajnejših rešitev za problem pregrevanja pitne vode prouči možnost ureditve tretjega vodnega vira v sistemu A. Njen predlog so župani preostalih občin podprli in 10. junija sprejeli sklep, da se pripravi projektna naloga za alternativni vodni vir na Bistrici. Ta bi lahko bil v bližini reke Mure, in sicer na območju Dolnje Bistrice.

Prvi vzorec tople vode
Izmerjena temperatura pitne vode vzorcev, ki jih je Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano vzel 12. junija v osnovni šoli Črenšovci, je bila 21,3 stopinje Celzija. Drugih poročil o novejših meritvah, ki se izvajajo v sistemu A in ki bi kazala problem ogrevanja pitne vode, za zdaj še ni.


Jožef Gerenčer, direktor Eko-parka, je povedal, da bodo na osnovi sprejetega sklepa občin družbenic naročili pripravo projektne naloge, ki bo osvetlila tudi številna vprašanja, povezana s samo izvedbo predloga o tretjem vodnjaku v sistemu A in pričakovanih učinkih. Povedal je, da je z vidika varnosti oskrbe s pitno vodo ob morebitnih težavah z vodonosnikom, od koder se zdaj ta zajema, tretji vodni vir najverjetneje smiseln in da je bilo o njem govora že pri pripravi samega projekta, kakor tudi, da naj bi se ta nahajal nekje ob Muri. Toda njegovo zdajšnje vključevanje v sistem ne bo preprosto, pove Gerenčer, bodo pa odločitev, ki je povezana tudi z zagotavljanjem finančnih sredstev, morale sprejeti občine same. Opozoril pa je tudi na strokovne ugotovitve podjetja Vodnar, da je problem pregrevanja pitne vode v delu vodovodnega omrežja posledica predvsem premajhne porabe vode v sistemu.

706eecffe4acd96145a2aa354d1db225
Arhiv Vestnika


Glavni vodni vir za sistem A je zdaj v Gaberju, drugi pa v Turnišču, pri čemer lahko turniški vodnjak ob izpadu zajetja v Gaberju na kritični dan zagotovi le 41 odstotkov potrošnje vode.

Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
voda črenšovci bistrica vodovod
Kaj zdaj berejo drugi