vestnik

Trgovci in zelenjadarji pri ministrici

Janko Votek, 12. 12. 2018
Nataša Juhnov
Velik del letošnjega pridelka je ostal na njivah namesto na policah
Aktualno

Ministrica Aleksandra Pivec se je sestala s predsednico trgovinske zbornice Maričo Lah.

Na sestanku sta razpravljali o uveljavljanju določb Zakona o kmetijstvu, ki se nanašajo na odpravo nedovoljenih praks. Konkretnih rešitev nista ponudili, sta se pa dogovorili, da bo to predmet posebnega delovnega dogovora. Lahova je na sestanku opozorila na nekatere administrativne ovire, ki prizadenejo predvsem manjše dobavitelje. Zavzela se je za boljšo organiziranost le – teh.

Težave z izvajanjem sheme kakovosti

Nadaljevanje zgodbe se je odvilo danes, ko se je ministrica sestala s pridelovalci zelenjave. Ti imajo velike probleme izvajanjem sheme kakovosti, saj je na področju zelenjave kar veliko formalno nedorečenih zadev. Eno od takih – na katerega opozarjajo pridelovalci – nejasno definiran izvor porekla.

Domača zelenjava ostala na njivi

Pri ponudbi lokalnega je tako že dovolj, če je deklariran lokalen dobavitelj. Pridelovalci izpostavljajo, da mora to biti lokalen pridelovalec. Kljub proizvodno vezanim plačilom za pridelavo zelenjave, ta ne dajejo ustreznih učinkov, saj je prijava in izvajanje prezapleteno. Po drugi strani pa na račun ponudbe lokalno pridelane zelenjave, pridelovalci tega ne čutijo pri cenah. V letošnjem letu so se soočili s tem, da je veliko zelenjave zaradi poceni tuje ponudbe ostalo na njivah. Z zamikom se s podobnim problemom srečujejo sadjarji, ki na račun izbrane kakovosti letos ne bodo imeli velike koristi.
Pixabay
dobre prakse in zelenjava zelenjava težave pridelava
Kaj zdaj berejo drugi