vestnik

Tudi brez fasade možna vselitev v hišo 

Majda Horvat, 2. 10. 2018
Andrej Petelinsek
Jure Leben, minister za okolje in prostor, je omilil tisti del gradbenega zakona, ki omejuje vselitev v stanovanjsko hišo brez fasade.
Aktualno

Minister za okolje in prostor Jure Leben se je odzval na naše pisanje in omilil neživljenjski gradbeni zakon.


Jure Leben, minister za okolje in prosto se je odzval na naš članek, s katerim smo opozorili na neživljenjskost gradbenega zakona, ki je stopil v veljavo 1. junija 2018, in sicer, da je dokončana fasadna zaščita pogoj za izdajo uporabnega dovoljenja za vselitev v enostanovanjsko hišo.
Zato je včeraj izdal obvezno navodilo za izvajanje inšpekcijskega nadzora, ki se nanaša prav na uporabo enostanovanjske stavbe brez fasadne izolacije in uporabno dovoljenje. V obveznem navodilu je minister pozval gradbeno inšpekcijo, da izvaja 33. člen Zakona o inšpekcijskem nadzoru. To pomeni, da bo gradbena inšpekcija v primeru odkrite nepravilnosti najprej izrekla ustno opozorilo ter določila ustrezen rok za njihovo odpravo. Priporočen je enoletni rok. V primeru izjemnih socialnih okoliščin pa se bo ta rok podaljšal. Šele če se ta rok ne bo upošteval, bo inšpektor izrekel ukrep, skladno s 84. členom Gradbenega zakona.
Izvajanje 33. člena Zakona o inšpekcijskem nadzoru torej pomeni, da inšpektor deluje preventivno, 84. člen Gradbenega zakona pa, da v primeru neskladne uporabe objekta gradbeni inšpektor ali drug pristojni inšpektor prepove uporabo objekta do izdaje uporabnega dovoljenja oziroma pravnomočnosti novega gradbenega dovoljenja


S tem ukrepom pa minister ne zmanjšuje pomena pridobitve uporabnega dovoljenja, ki je zanj izjemnega pomena. Gre namreč za dokument, ki uporabniku stanovanjske hiše zagotavlja, da je objekt varen in da ne bo predstavljal tveganja za njegovo zdravje ter življenje, pa tudi ne tveganja za okolico. Če se objekt uporablja brez fasadne izolacije, to predstavlja številna tveganja, meni minister. Še posebej je to povezano s pojavom vlage, vprašljiva je zvočna zaščita, varčevanje z energijo oziroma ohranjanje toplote. Zaradi nezaščitenega objekta pa lahko pride tudi do vdora vode, kar lahko predstavlja tveganje za nosilno konstrukcijo.

f0e6957b339c43e3475d10ddf9cbe038
Sašo Bizjak
Odslej bo časa za dokončanje fasade leto dni; v primeru izjemnih socialnih okoliščin pa se bo rok podaljšal. Povod za omiljenje gradbenega zakona je bilo pisanje v Vestniku in na vestnik.si.

Shutterstock
Odslej bo časa za dokončanje fasade leto dni; v primeru izjemnih socialnih okoliščin pa se bo rok podaljšal. Povod za omiljenje gradbenega zakona je bilo pisanje v Vestniku in na vestnik.si.
gradbeni zakon minister Jure Leben