vestnik

Tudi letošnji boni bodo podaljšani

Rok Šavel, 26. 11. 2021
Nataša Juhnov
Tako kot lanske bi tudi letošnje bone podaljšali do konca junija 2022.
Aktualno

Podaljšanje "starih" bonov je v predlogu novega interventnega zakona, za letošnje bone pa je tudi že pripravljen sklep o podaljšanju njihove veljavnosti.

Po pričakovanjih namerava vlada podaljšati tudi letošnji tako imenovani "Bon21", ki ga je mogoče porabiti za turistične, gostinske, športne in kulturne storitve. Bon21 so dobili vsi s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, odrasli v vrednosti 100 evrov, mladoletni pa v vrednosti 50 evrov. Ukrep je vlada vpeljala letos s posebnim interventnim zakonom, in sicer z veljavnostjo do konca letošnjega leta z možnostjo podaljšanja še za pol leta s sklepom vlade. Ta sklep je že pripravljen in čaka na zeleno luč vlade.

Kot je zapisani v obrazložitvi sklepa, je bilo od 16. julija do 22. novembra unovčenih 50,1 % vrednosti Bonov21, porabljena vrednost Bonov21 pa znaša 96,2 milijona evrov. Neporabljena vrednost tako znaša 95,2 milijona evrov oziroma 49,9 % vrednosti bonov.

"Ker je v Sloveniji slaba epidemiološka situacija in ker velik delež Bonov21 še ni bilo unovčenih, je potrebno ukrep dodatno podaljšati do maksimalnega roka, ki ga predvideva zakon, in sicer do 30.6.2022. S tem, ko bomo omogočili podaljšanje veljavnosti Bonov21, bomo do konca tega leta preprečili množično obiskovanje turističnih destinacij in gostinskih lokalov ter prispevali k zmanjševanju števila okužb. S podaljšanjem veljavnosti Bonov21 se bo spodbudilo povpraševanje domačih gostov v prvi polovici prihodnjega leta," so še zapisali v povzetku predlaganega sklepa.


V državnem zboru je sicer  tudi deseti protikoronski paket, ki predvideva med drugim tudi podaljšanje lanskih turističnih bonov do konca junija 2022. Veljavnost teh je vlada že enkrat podaljšala s sklepom, zato jih je mogoče vnovič podaljšati samo še z zakonom.

bon21 turistični-bon podaljšanje vlada
Kaj zdaj berejo drugi