vestnik

Tudi Pomurci pomagali zamenjati Erjavca

Timotej Milanov, 23. 1. 2020
Nataša Juhnov
Nova predsednica Desus Aleksandra Pivec kot kmetijska ministrica vodi resor, ki je izjemno pomemben za pomursko regijo.
Aktualno

Po volilnem kongresu je na čelu Demokratične stranke upokojencev Slovenije kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, nekdanji lendavski župan Anton Balažek pa je postal podpredsednik.

Na sobotnem volilnem kongresu stranke Desus so delegati za predsednico stranke izvolili kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec, ki je prepričljivo premagala dolgoletnega predsednika stranke Karla Erjavca. Pivčevo je podprlo 143 delegatov, Erjavca pa 80, osem glasov je dobil tretji kandidat za predsednika Borut Stražišar.

999492ba69ef4980b390f0982e05315b
Aleš Cipot
Anton Balažek pravi, da se zaradi izvolitve na podpredsedniški položaj ne bo ponovno aktiviral v lokalni politiki.

Erjavec, ki je stranko vodil od leta 2005, je takoj po kongresu napovedal umik s položaja obrambnega ministra in tudi umik iz javnega življenja. Nekdanji lendavski župan Anton Balažek, ki se je na kongresu potegoval za položaj podpredsednika stranke, je bil izvoljen. Poleg Balažka je Desus dobil še dve podpredsednici, to sta Anita Manfreda in Jelka Kolmanič. Delegati so na kongresu izvolili tudi člane sveta stranke, iz Pomurja so to postali predsednik tišinskega odbora Desus Milan Karoli, predsednik soboškega mestnega odbora Desus in načelnik soboške upravne enote Dominik Šteiner, Anton Balažek ter predsednik radenskega občinskega odbora Drago Kocbek.

c482c9fbfbb12ea0ecf09402f7e8ee69
Dani Mauko
V radenskem občinskem odboru stranke Desus, ki ga vodi Drago Kocbek, so med prvimi podprli kandidaturo Pivčeve za predsednico stranke.

Ravno v radenskem občinskem odboru so po besedah Kocbeka med prvimi podprli kandidaturo Pivčeve za predsednico stranke in pred kongresom organizirali srečanje, na katerem je pomurskim članom stranke predstavila svoj program. Kocbek pravi, da je bil že v prejšnjem mandatu član sveta stranke in da so pomurski predstavniki dajali številne konkretne predloge, a so bili vedno preslišani. »Velikokrat sva imela zaradi tega burne razprave s tedanjim predsednikom stranke.« Kot še pove, so postali še bolj kritični do vodstva stranke po slabem izidu na zadnjih državnozborskih volitvah. »V Pomurju je ostala podpora stranke na isti ravni, medtem ko je v drugih delih Slovenije padla. Prav tako nismo podpirali predvolilne povezave z Jankovićem.«

franc-jurša, poslanec
Nataša Juhnov
Vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša je tokrat stavil na napačnega kandidata.

Pričakujejo spremembe na bolje

Balažek izvolitve na podpredsedniški položaj podrobneje ne komentira, kot pravi, je kandidiral z zelo preprostim programom, in dodaja, da se zdaj delo komaj začenja. Spremembe v vrhu stranke po lastnih besedah ni pričakoval, vendar meni, da je zdaj o izraženi volji delegatov brezpredmetno razpravljati. »V stranki smo obrnili nov list.« Na vprašanje, ali se bo zaradi uspeha na kongresu stranke ponovno bolj aktivno vključil v lokalno politiko, odgovarja, da nima takih namenov. Na zadnjih lokalnih volitvah je bil izvoljen v lendavski občinski svet na listi stranke Desus, vendar je kasneje odstopil. Šteiner pravi le, da so pričakovali tesen izid in da sprememba vodstva zanj ni pretirano presenečenje, v mestnem odboru pa po njegovih besedah pred kongresom niso podprli nobenega kandidata.

920ffabdf316293554d6327333c23bf5
Nataša Juhnov
Predsednik soboškega mestnega odbora Desus Dominik Šteiner, ki je po lastnih besedah pričakoval tesen izid na kongresu, je menjal že več političnih strank. V času, ko je bil imenovan za načelnika soboške upravne enote, je bil član Virantove Državljanske liste.

Pomurski poslanec stranke Franc Jurša izraža zadovoljstvo z dobro udeležbo na kongresu, udeležilo se ga je 231 delegatov od 237, skupno pa več kot 300 ljudi. »Kongres in volitve na kongresu so praznik demokracije,« pravi Jurša, ki se sprva v januarskem intervjuju za Vestnik ni želel opredeliti do predsedniških kandidatov, kasneje pa je javno podprl Erjavca. Na vprašanje, ali bi lahko to vplivalo na njegov položaj v stranki, saj je trenutno tudi vodja strankine poslanske skupine, pravi, da vodjo poslanske skupine izbirajo poslanci sami, da pa se lahko na predlog predsednice tudi drugače odločijo, sam temu ne bo nasprotoval, če bo takšna volja. Prav tako lahko na tem mestu ostane, pravi. Sprememba vodstva po njegovem mnenju ne bo vplivala na delovanje stranke na lokalni ravni, saj je to utečeno, morebitne spremembe pa so lahko le na boljše, še pove Jurša.

DSC_0003
Timotej Milanov
K izvolitvi Pivčeve je pripomogel tudi Janez Kardoš (desno), ki je skupaj z Dragom Kocbekom v Pomurju vodil kampanjo zanjo. Kardoš ima pomembne politične izkušnje, saj je nekoč vodil tudi pomurski pokrajinski odbor stranke Zares Gregorja Golobiča (levo). Ko je stranka Zares prenehala delovati, se je pridružil upokojenski stranki.

Tudi predsednik pomurskega pokrajinskega odbora stranke Desus Janez Kardoš, ki je skupaj s Kocbekom v Pomurju vodil kampanjo za Pivčevo, meni, da bo imel prihod nove predsednice pozitiven vpliv na pomurske lokalne odbore. »Imeli smo namreč kar nekaj obvestil pomurskih občinskih odborov, v katerih so napovedali, da bodo v celoti izstopili iz stranke, če bo za predsednika ponovno izvoljen Erjavec.« Kardoš pravi, da je večina pomurskega članstva stranke podpirala spremembe. Sam to pripisuje več dejavnikom: »Bistveno so k temu pripomogle poteze nekdanjega predsednika v zadnjem času, vključno z napakami pred lokalnimi, državnozborskimi in evropskimi volitvami. Prav tako je prevladalo prepričanje, da je stranka premalo naredila za upokojence, ki bi vseeno morali biti za stranko na prvem mestu.«

Aleš Cipot
Nova predsednica Desus Aleksandra Pivec kot kmetijska ministrica vodi resor, ki je izjemno pomemben za pomursko regijo. Fotografija je nastala lani, ko je bila gostja okrogle mize na Vestnikovi prireditvi ob podelitvi priznanj pomurskim podjetjem leta.
desus politika