vestnik

Tudi pomurski podjetji sodelovali pri razvoju celo-obrazne maske

Vestnik, STA, 17. 11. 2020
UKC Maribor
Rektor mariborske univerze je pred dnevi vodstvu UKC Maribor predal celo-obrazne zaščitne maske, ki so jih razvili v skupnem razvojno raziskovalnem projektu.
Aktualno

Podjetji Roto in Miniplast sodelujeta v projektu Slomask, v okviru katerega želijo razviti in zagotoviti ustrezno proizvodnjo pametnih zaščitnih in za medicino uporabnih mask, ki bodo narejene po meri uporabnika.

Rektor mariborske univerze Zdravko Kačič je pred dnevi vodstvu Univerzitetnega kliničnega centra Maribor predal celo-obrazne zaščitne maske, ki so jih razvili v skupnem razvojno raziskovalnem projektu. V sklopu projekta Slomask sicer skupaj z nekaj podjetji še vedno razvijajo tudi pametno in za medicino uporabno masko, ki bo narejena po meri uporabnika. 

Zaradi izbruha pandemije novega koronavirusa, ki je prizadela ves svet, sta Univerza v Mariboru in Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor že v prvem valu s partnerji iz gospodarstva zagnala družbeno odgovoren projekt razvoja zaščitnih mask za medicinsko osebje. Takrat so razvili in izdelali uporaben prototip, ki je temeljil na predelavi sicer komercialne potapljaške celo-obrazne maske, ob tem pa so jo nadgradili z zaščitnim filtrom. Razvoj zaščitne maske v prvem valu je bila sicer predpriprava na rezervni scenarij, če bi se epidemiološka slika v Sloveniji začela približevati takratnemu črnemu scenariju v sosednji Italiji.

86af9dc2b1ef8bec786f514d9e032d55
Nataša Juhnov
V projektu Slomask sodelujeta tudi pomurski podjetji Roto in Miniplast.

Obe inštituciji sta v tistem času od trgovca s športno opremo Decathlona kot donacijo prejeli 200 takšnih potapljaških mask, od podjetja Margento R&D pa 200 zaščitnih filtrov. Iz UKC Maribor so v drugem valu epidemije univerzo zaprosili, da maske predela v zaščitne celo-obrazne maske. Univerza se je na prošnjo odzvala in s svojimi raziskovalci ter razpoložljivo opremo izdelala prilagoditvene adapterje. V sklopu projekta Slomask, ki sta ga univerza in bolnišnica zasnovali skupaj s partnerji iz gospodarstva, in sicer podjetji Roto, Miniplast in Sine, še vedno teče tudi nadaljnji razvoj zaščitne opreme. Gre za razvojno raziskovalni projekt, s katerim želijo razviti in zagotoviti ustrezno proizvodnjo pametnih zaščitnih in za medicino uporabnih mask, ki bodo narejene po meri uporabnika.

87f9849628eb96119c0477b5183186a1
Jure Zauneker
V projektu Slomask sodelujeta tudi pomurski podjetji Roto in Miniplast.

Takšna zaščitna oprema bo visokotehnološki produkt, v katerega bodo integrirali vse potrebne senzorje in telekomunikacijske vmesniki za zagotovitev potrebne telemetrije in komunikacije. Prav tako bodo razvili sistem za vpihovanja čistega zraka, kar bo zmanjšalo dihalni napor uporabnika in posledično zagotovilo dobro uporabniško izkušnjo. Kot še poudarjajo v obeh ustanovah, bo zaščitna maska imela tudi ustrezne rešitve za zdravstveno osebje, ki uporablja očala, ter bo tako tudi slednjim omogočala nemoteno, a hkrati varno izvajanje medicinskega dela.

univerza bolnišnica medicina koronavirus oprema
Kaj zdaj berejo drugi