vestnik

Pomurski šolarji bodo jutri znova sedli v šolske klopi

STA, Vestnik, 21. 2. 2021
Nataša Juhnov / Vestnik.si
Po več kot štirih mesecih šolanja na daljavo se tudi pomurski šolarji vračajo k pouku v šoli.
Aktualno

Po več kot štirih mesecih in po zimskih počitnicah se v ponedeljek v šole vračajo vsi učenci in dijaki zaključnih letnikov z vzhoda države. Medtem so se za šolarje na zahodu države začele enotedenske zimske počitnice. Slednji se lahko odpravijo tudi na smučišče, saj je odpravljena omejitev gibanja na občine in statistične regije.

Tudi za vse šolarje z vzhoda države, ki se po več kot štirih mesecih šolanja na daljavo znova vračajo k pouku v šoli, bodo veljali enaki epidemiološki ukrepi kot za učence prvega triletja, ki se že izobražujejo v šoli. Pouk bo potekal v matičnih učilnicah, v katerih bodo tudi malicali. Kosila morajo šole organizirati tako, da bo med učenci čim manj mešanja. Vlada je namreč glede na izboljšanje epidemiološke slike v državi sklenila, da se lahko učencem prvega triletja v osnovnih šolah pridružijo še učenci preostalih razredov. V srednje šole pa se lahko vrnejo dijaki zaključnih letnikov srednješolskega izobraževanja ter tisti, ki so vključeni v programe nižjega poklicnega izobraževanja. Šolske prostore in delavnice odpirajo tudi za izvedbo praktičnega pouka srednješolcev.

šola, koronavirus, šolstvo, učenje
Nataša Juhnov
V razredih učencem ne bo treba uporabljati zaščitnih mask, zunaj razreda pa ves čas.

V matičnem razredu bo še naprej potekalo podaljšano bivanje v osnovnih šolah, ki bo organizirano za otroke prvih treh razredov osnovnih šol, medtem ko bodo starše četrtošolcev in petošolcev pozvali, naj otroci, če se le da, po pouku odidejo domov. V razredih učencem ne bo treba uporabljati zaščitnih mask, zunaj razreda pa ves čas.

testiranje učiteljev na OŠ Sveti Jurij ob Ščavnici
Vanesa Jaušovec
Ponekod so zaposlene cepili že v soboto, ponekod jih bodo cepili danes in v ponedeljek.

Še vedno velja, da morajo zaposleni v vzgoji in izobraževanju pred vrnitvijo na delovno mesto opraviti testiranje na okužbo s koronavirusom in ga ponavljati vsakih sedem dni. Ponekod so zaposlene cepili že v soboto, ponekod jih bodo cepili danes in v ponedeljek.
Za en teden pa bodo v ponedeljek na šolo pozabili učenci in dijaki osrednjeslovenske, gorenjske, goriške, notranjsko-kraške, obalno-kraške in zasavske regije ter Ribnice, Sodražice, Loškega potoka, Kočevja, Osilnice in Kostela. Nekateri se bodo ob ugodnem vremenu odpravili tudi na smučišča, kjer so nekoliko razrahljana tudi koronska pravila. Kot pogoj za uporabo žičniških naprav tako po novem velja negativni test na novi koronavirus, ki ni starejši od sedmih dni. Doslej so se morali smučarji testirati na 24 ur. Tistim, ki so covid-19 preboleli, se za namen uporabe žičnic pol leta ne bo treba testirati, upravičeni bodo do zdravniškega potrdila.

izobraževanje šola počitnice
Kaj zdaj berejo drugi