vestnik

Člani DU Mačkovci aktivni tudi v zrelejših letih. Tako trenirajo kegljanje s kroglo na vrvici

Damjana Nemeš, 24. 9. 2020
Damjana Nemeš
Za zmago na tekmovanjih je pomemben vsak podrt kegelj. Pri iskanju rešitev, kako suniti kroglo, da bo zadela svoj cilj, velikokrat vsi staknejo glave.
Aktualno

Pred štirimi leti je bila ustanovljena pomurska liga v kegljanju s kroglo na vrvici za upokojence. V ligo se je v začetku vključilo sedem društev, ki sodelujejo z moško in žensko ekipo. Med ustanovnimi člani je bilo Društvo upokojencev (DU) Mačkovci s svojo ekipo kegljačev in kegljačic.

V upokojenskem društvu imajo danes le eno dejavnost, to je prav kegljanje s kroglo na vrvici. »V preteklosti sta delovali še pevska in gledališka skupina, v zadnjih letih pa smo se usmerili v kegljanje. Ker smo starejša populacija, je pomembno, da se gibljemo po svojih zmožnostih ter se pri tem še družimo in kakšno povemo,« je povedal Rudi Car, ki je lani prevzel funkcijo predsednika društva in je tudi kapetan kegljaške ekipe. Sekcija je redno začela delovati leta 2016, ko so s pomočjo Občine Puconci v športnem centru Kuštanovci uredili novo kegljišče. Na dveh igralnih površinah redno trenira devetnajst igralcev. »Igrišče smo začeli graditi na pobudo našega prejšnjega predsednika Deziderja Obala, ki sta ga spodbujala Franc Rituper in Milan Gujtman. Želja vseh je bila, da dobijo naši upokojenci prostor za druženje in gibanje, mnogi od njih so se že vrsto let na doma urejenem igrišču ukvarjali s kegljanjem,« je povedal Car.

kuštanovci, du-mačkovci, kegljanje, vrvično-kegljanje
Damjana Nemeš
Člani kegljaške sekcije Društva upokojencev Mačkovci prihajajo iz Poznanovec, Prosečke vasi, Pečarovec in Kuštanovec.

Sto metov za rezultat 
Torki na igrišču v Kuštanovcih, ko se kegljači iz Poznanovec, Kuštanovec, Prosečke vasi in Pečarovec srečujejo in pridno trenirajo za tekme v pomurski ligi, so zelo živahni. Po zboru in krajšem klepetu o tem, kar se jim je od zadnjega skupnega srečanja zgodilo, je čas za trening. Moštvi se postavita vsaka na svojo stran igrišča, si skrbno pripravita igralno površino in obesita kroglo na vrvico. Določita tudi vrstni red igralcev, nato se lahko trening začne. »Zdaj je bolj sproščeno vzdušje, več se zabavamo in pogovarjamo med igro. Na uradnih tekmah je povsem drugače. Tam se nam zaradi treme včasih tudi zatrese roka,« je priznal najstarejši med kegljači Rihard Car, ki je prvi metal kroglo.

kuštanovci, du-mačkovci, kegljanje, vrvično-kegljanje
Damjana Nemeš
Rihard Car iz Poznanovec, ki je najstarejši med kegljači, se redno udeležuje treningov.

Na treningih igrajo, kot če bi tekmovali. »Igralcev v ekipi je pet. Tako ženska kot moška ekipa na enem kegljišču izvedeta petdeset metov oziroma vsak posamezen igralec pet metov na polno in potem še pet metov za čiščenje. Za končni rezultat ekipe torej velja sto metov na obeh kegljiščih,« je pravila igre razložil predsednik društva. Ko en tekmovalec meče, preostali lovijo in podajajo kroglo, odstranjujejo ležeče keglje z igralne plošče in zunaj območja gibanja krogle. »Dobro sodelovanje in razumevanje sta pri tem športu ključnega pomena,« je poudaril Car. Mačkovsko upokojensko društvo je zaradi dobrih treningov in tudi nekaj športne sreče lani zasedlo prvo mesto na prvem turnirju, ki ga je organizirala Krajevna skupnost Mačkovci in za zmago prejelo prehodni pokal.

kuštanovci, du-mačkovci, kegljanje, vrvično-kegljanje
Damjana Nemeš
Zlatica Küčan keglja že vrsto let, saj ji je to v veliko veselje.

Trenirajo celo pozimi
»Če bo v petek tako na tekmi, kot je sedaj na treningu, ne bo dobro,« je v delu igrišča, kjer so trenirale ženske, zavzdihnila ena izmed njih, ko jim ni šlo najbolje. Ker jim res veliko pomenijo dobri rezultati v ligi, želijo na treningih dati vse od sebe. V prihodnjih tednih jih čaka kar devet tekem – doslej so odigrali dve in na obeh zmagali. »Kegljat hodim že približno deset let. Saj smo imeli tudi prej tukaj igralno površino, a je sedaj povsem drugače, ko smo dobili novo in urejeno igrišče. Kegljati sem se naučila doma in z veliko vaje sem znanje nadgrajevala tukaj na treningih. Vsak igralec zase najbolje ve, kako suniti kroglo, da bo podrl čim več kegljev,« je povedala Zlatica Küčan iz Kuštanovec. Z veseljem prihaja na treninge. »Doma bi nam postalo dolgčas, tu pa je dobra družba. Prihajamo vsi, ki vidimo v kegljanju zadovoljstvo in veselje. Enkratno je.« Ob slabšem vremenu in pozimi kegljači trenirajo v gasilski dvorani v Poznanovcih. »Tudi tamkajšnji gasilci so nas podprli, ko smo jim predstavili idejo, da bi trenirali v njihovi dvorani. Spodbujali so nas in nam finančno pomagali,« je povedal Rudi Car.

kuštanovci, du-mačkovci, kegljanje, vrvično-kegljanje
Damjana Nemeš
Rudi Car je predsednik Društva upokojencev Mačkovci in kapetan ekipe kegljačev.

DU Mačkovci šteje 226 članov, financira se več ali manj samo. Sredstva zbirajo s članarino, s koledarji in drugimi prostovoljnimi prispevki. Nekaj jim vsako leto za delovanje primakne puconska občina. Poleg kegljanja je ena od njihovih dejavnosti tudi vsakoletni izlet. Srečujejo se s člani DU Sveta Trojica, s katerim so pobrateni, udeležujejo pa se tudi regijskih srečanj upokojencev. 

du-mačkovci kegljanje