vestnik

Tudi nekatere turistične točke in knjižnice po Pomurju zapirajo vrata

I.B., 13. 3. 2020
Gregor Domanjko
Grad na Goričkem bo zaprt do 30. marca.
Aktualno

Danes so se do preklica zaprle knjižnice v Pomurju, pa tudi nekatere turistične destinacije niso odprte za obiskovalce.

Z današnjim dnem z namenom preprečevanja širjenje okužbe s koronavirusom zapirajo grad Grad za obiskovalce, zapirajo pa tudi središče za obiskovalce Krajinskega parka Goričko. Med drugim se sobe za nočitev do nadaljnjega ne oddajajo v uporabo, prav tako se ne izvajajo javni dogodki in prireditve v gradu. Ukrepi zaenkrat veljajo do 30. marca oziroma do prejetja novih navodil pristojnih služb. "Obiskovalce vabimo na sprehode, kolesarjenje in delo v naravi kjer ni nevarnosti okužbe," so sporočili s Krajinskega parka Goričko in dodali, da na cestah v bližini mlak in jezer še vedno poteka selitev dvoživk, ki jih na odsekih postavljenih mrež zaposleni prenašajo preko ceste.

V Expanu so zaprli interaktivni doživljajski park in turistično-informacijski center, gostilna pa zaenkrat še ostaja zaprta. "K nam prihaja raznolika in pisana druščina obiskovalcev, od mladih, mladih po srcu, starejših in vsi si želijo doživeti Pomurje z druge perspektive na naprednih tehnologijah v interaktivnem doživljajskem parku. V skrbi za zdravje in varnost, tako obiskovalcev, kot zaposlenih, sporočamo, da zapiramo vrata," so zapisali. 

Iz Doživljajskega parka Vulkanija so včeraj sporočili, da ves čas izvajajo ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa. "Glede na zadnje dogodke vas obveščamo, da je Vulkanija objekt, kjer se naenkrat lahko nahaja do 50 oseb (dve skupini po 25 oseb). Ker je nizka turistična sezona, je obiskovalcev zelo malo, zato ni bojazni, da bi bilo v prostoru več oseb. Vsi obiskovali imate na voljo razkužila," pojasnjujejo. 

vinarium, stolp, turizem, lendava
Nataša Juhnov
V Vinariumu so zaenkrat še odprti.

V lendavskem Vinariumu so nam zjutraj sporočili, da navodil o zaprtju s strani občine še niso dobili, tako da zaenkrat še obratujejo. 

Kako je s kulturnimi ustanovami? 

V Pomurskem muzeju in v Galeriji Murska Sobota so prav tako zaprli svoja vrata. Do preklica se z današnjim dnem zapira tudi Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota. "Izposoja in vračilo gradiva v tem času ne bosta mogoča. Zamudnina za izposojeno gradivo v času izrednega zaprtja ne bo tekla. Prav tako so onemogočene rezervacije gradiv. Tisti, ki ste že prejeli obvestilo o čakajočem rezerviranem gradivu, ga boste lahko dvignili, ko bomo ponovno odprli vrata knjižnice," javljajo iz PIŠK. Zaprta je tudi Splošna knjižnica Ljutomer, v kateri naprošajo, da se knjige podaljšujejo preko telefona ali Moje knjižnice. 

knjige knjiznica
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.

Javni zavod Knjižnica Gornja Radgona se z današnjim dnem prav tako zapira, prekinjeni so tudi vsi dogodki in otroške prireditve. Sporočajo pa, da bo Enota izobraževanje odraslih zaprta od ponedeljka, 16. marca, naprej, v času dveh tednov pa predavanj in izobraževanj ne bo. "Za dneve zaprtosti knjižnice se gradivu, ki mu je rok izposoje že potekel, ali pa bo potekel v času zaprtosti, ne bo zaračunavala zamudnina," tako v radgonski knjižnici. Gradivo se lahko podaljšuje preko telefonskega klica, elektronske pošte ali aplikacije Moja knjižnica.

V lendavski knjižnici, ki je tudi zaprta, se bo izposojeno gradivo podaljševalo avtomatično. Knjižničarji pa so strankam na voljo preko telefona in elektronske pošte, za branje pa priporočajo elektronske knjige. 

turistične-točke zaprtje koronavirus pomurje