vestnik

Tudi upokojenci sezonski delavci

Majda Horvat, 14. 9. 2018
Aktualno

Začasno in občasno delo v sadjarstvu, vinogradništvu, hmeljarstvu in zelenjadarstvu zdaj ureja Zakon o kmetijstvu – Plačilo določeno, delavci pa socialno zavarovani

Zavod le informira in motivira

»Glede na zmanjšanje števila brezposelnih oseb in strukturo prijavljenih v evidencah ZRSZ vseh sezonskih del ne uspemo zapolniti. Vsekakor pa osebe informiramo in motiviramo za vključitev v omenjena dela,« je povedala Stanislava Perčič, direktorica murskosoboške območne službe. Čeprav zaradi upada brezposelnosti ZRSZ izgublja pomembno vlogo pri zagotavljanju delavcev za opravljanje sezonskega dela, pa še vedno na svoji spletni strani objavlja informacije o ponudnikih. Ker gre le za informacije o ponudnikih sezonskih del v kmetijstvu in ne za objavo prostih delovnih mest, so tu objavljene le najosnovnejše informacije za iskalce zaposlitve o možnostih dodatnega zaslužka. A, kot kaže, tudi te niso dovolj ažurne.
Na omenjeni spletni strani je še vedno objavljena ponudba Radgonskih goric za 120 sezonskih delavcev, Sadjarstva Branko Šilec za 50, Panorganica za do 30 delavcev za pletev in pobiranje borovnic in česna ter Adama Novaka iz Ivanovec za štiri delavce, s tem da delavcev naj ne bi več potrebovali pri podjetju Panorganic in pri Sadjarstvu Šilec.
Sezonske delavce je na tak način iskalo tudi podjetje Puklavec Family Wines, vendar je aktualni vinar leta 2018 ponudbo umaknil s seznama, ker so uspeli zapolnili vse delovne skupine. Trenutno pri njih dela 130 sezonskih delavcev, ki so jih pritegnili z zanimivo ponudbo, in sicer s plačilom 6,5 evra bruto na uro ob doseganju norme, kar je za osem odstotkov boljše plačilo od lanskega, in z delom osem ur na dan. Ob domačih so nekaj delavcev dobili tudi iz Hrvaške. Trgatev so začeli 20. avgusta in jo bodo končali predvidoma v prvih dneh okotobra.

Dobremu delavcu boljše plačilo

»Mesec dni smo imeli objavljeno ponudbo za obiranja jabolk na študentskem servisu, vendar se je nanjo odzvala le ena študentka, a še ta je zaradi študijskih obveznostih preklicala svoj prihod,« pa je povedal Adam Novak, sadjar iz Ivanovec na Goričkem. Zato so ponudbo za štiri delavce objavili še na spletni strani ZRSZ, vendar nanjo še ni bilo odziva. »Pomanjkanje delavcev nasploh se pozna,« je dejal sogovornik. Povedal je še, da tudi iz njihove okolice nekaj ljudi še vedno hodi na sezonsko delo v Avstrijo, čeprav so tam brez malice in pijače ter se vozijo do tja na lastne stroške. Pri Novakovih pa delavcem zjutraj postrežejo kavo, zagotovijo topel obrok in pogosto na koncu delavnika ponudijo še pecivo. Enkrat na teden pa si lahko vzamejo tudi zaboj jabolk oziroma jim jih po želji shranijo v skladišču za ozimnico. Dobre delavce in tiste, ki so pripravljeni delati več ur, plačajo šest evrov bruto na uro, njihova začetna ponudba pa je pet evrov bruto.

Urna postavka najmanj 4,79 evrov bruto

Začasno in občasno delo v sadjarstvu, vinogradništvu, hmeljarstvu in zelenjadarstvu ureja aprila sprejet Zakon o kmetijstvu, od 1. julija pa se uporabljajo tudi določbe, ki se nanašajo na sezonsko delo v kmetijstvu. Začasno delo lahko traja 120 dni za delodajalca in 90 dni za delavca, zaposlitev pa je mogoča na podlagi sklenjene pogodbe o začasnem in občasnem delu v kmetijstvu. Zakon tudi določa, da urna postavka ne sme biti nižja od 4,79 evrov bruto, delodajalec pa je dolžan delavca vključiti tudi v obvezna socialna zavarovanja.