vestnik

Tudi v Pomurju pomanjkanje primerne stroke

A. B., 11. 8. 2019
Nataša Juhnov
Tudi murskosoboško okrožno sodišče opozarja na pomanjkanje kliničnih psihologov.
Aktualno

Z uvedbo družinskega zakonika so se še povečale potrebe po izvedencih klinične psihologije otrok in mladostnikov

Pred dnevi je 32-letnik, državljan Severne Makedonije, v Murski Soboti z nožem porezal soprogo, ta je morala v bolnišnico. Ker je preiskovalni sodnik moškega poslal v pripor, žrtev pa je končala v bolnišnici, sta center za socialno delo in sodišče poskrbela za dveletnega otroka, mu zagotovila varstvo in bivanje. Zdaj je otrok že pri materi, ki ni več v bolnišnici, iz Severne Makedonije sta v Mursko Soboto prišla tudi otrokova dedek in babica. Kaznivo dejanje se je zgodilo prav v času, ko je varuh človekovih pravic Peter Svetina opozoril na pomanjkanje sodnih izvedencev klinične psihologije, ki sodelujejo v postopkih centrov za socialno delo in sodišč za varstvo otrokovih pravic. Svetina je še spomnil, da so v uradu varuha že večkrat predlagali, da bi sodišče v posameznih primerih odločilo tudi brez izvedencev. V Zbornici kliničnih psihologov Slovenije se prav tako zavzemajo za to, da bi strokovni delavci centrov za socialno delo izdelovali kakovostna strokovna mnenja, ki bi bila sodniku v pomoč, da vključitev sodnega izvedenca ne bi bila potrebna.

60c16c658819dc5138b82cc991742819
Robert Balen
Glavni cilj družinskega zakonika je zagotavljanje učinkovitejšega izvajanja načela varovanja koristi otroka in izboljšanje pravne varnosti pri odločanju o zakonskih in družinskih sporih.

Uresničilo se je torej, kar je višja sodnica Marjetica Škerget Logar z murskosoboškega okrožnega sodišča za Vestnik napovedala ob uvedbi družinskega zakonika. Da bo težava zaradi pomanjkanja izvedencev klinične psihologije odraslih ter otrok in mladostnikov, psihiatrije in pedopsihiatrije postala pereča prav z uvedbo zakonika. Ta je namreč na sodišča prenesel stvarno pristojnost za odločanje v nekaterih dodatnih postopkih za varstvo koristi otroka, kar je bilo prej v pristojnosti centrov za socialno delo. S tem pa so se povečale potrebe po sodnih izvedencih. Škerget Logarjeva je dejala, da so se na spremembe na sodišču pripravili, štiri mesece po uvedbi družinskega zakonika se je po njenih besedah tudi vzpostavilo dobro sodelovanje s Centrom za socialno delo Pomurje.


Novi družinski zakonik se je začel uporabljati petnajstega aprila. Cilj zakonika je izboljšanje položaja otrok v družinskih razmerjih. Med bistvene novosti spada prenos pristojnosti za odločanje o trajnejših ukrepih na sodišča. Po novem tako o začasnih odredbah in ukrepih trajnejše narave, o rejništvu in skrbništvu, ne odločajo več centri za socialno delo, ampak sodišča.

družinski zakonik marjetica škerget logar psihologija
Kaj zdaj berejo drugi