vestnik

Turniški gasilci nič bližje novemu domu 

Adriana Gašpar, 6. 4. 2018
Aktualno

Šest članic in članov občinskega sveta Turnišča obtožujejo županjo za razkol v občini in trdijo, da so zaradi nje glasovali proti gasilskemu domu


Gomilica, Nedelica, Renkovci in Turnišče. V občini, ki se dobro razvija, in kjer domuje kakšnih 3.250 ljudi,

prostoru znanega prekmurskega gostišče „Pri studencu“ v Nedelici, se je znašla tudi županja. Povedala nam je, da povsem naključno, ker da je prišla plačati nek zapitek ko je gostila dober ducat slovenskih županj, in ker je videla, kakšna družba se zbira je želela biti prisotna na novinarski konferenci. Toda, ni ji uspelo, in zgodilo se je nekaj, milo rečeno, nenavadnega in zelo zelo redkega, kajti eden izmed sklicateljev tiskovne, član občinskega sveta (OS) Anton Sep ji je naložil, da mora prostor zapustiti. A nas je županja Jerala Zver(LDS) v drugem gostilniškem prostoru, počakala približno dve uri, koliko je trajala tiskovka. Skozi zaprta vrata gotovo ni slišala, kaj vse so na njen račun, poleg omenjenega Sepa (DeSUS), povedali: Vinko Ritlop (SMC), mag. Stanislav Sobočan (Nsi)m Danica Kocet (SLS), Silva Lutar (SDS) in Robert Tkalčič (SDS). Pod sklic tiskovne konference sta se podpisala še: Matej Vitez (SMC) in Igor Flucher (Nsi). Seveda nič lepega županja ne bi slišala, in vse bolj je jasno, da do novembrskih novih lokalnih volitev na tej relaciji ne bo veliko sodelovanja, ki si ga občani, torej tudi turniški gasilci, vsekakor zaslužijo.
Vseh šest (izvoljenih je skupaj 14, sej pa se jih udeležuje 12 op.p.) prisotnih članov OS je nenehno ponavljalo, da nimajo nič proti gasilcem iz Turnišča, moti pa jih postopek priprave projektov, s čem da niso bili seznanjeni. Seveda so še pred tem nanizali številne županjino „samovoljno in protizakonito delovanje“, ki da je v veliki meri škodovalo občini in občanom. To, da niso glasovali za gasilski dom so podkrepili z nekaterimi drugimi domnevnimi nepravilnostmi in se sedaj niso pustili županji. Predvsem so tukaj poudarjali, da občina nima vizije in tava na mestu. Nepravilnosti naj bi potekale že več kot dve leti, olje na ogenj pa naj bi dodala predvidena gradnja gasilskega doma. Prepričani so, da jih želi županja spreti z gasilci, resnice pa ne želi sprejeti. Zato so sklicali novinarsko konferenco sklicali „z namenom, da novinarji izveste tudi drugo plat zgodbe in ne le to, kar vam nekdo pove. Od vseh pripetij, je sodu izbila dno zadnja peta izredna seja občinskega sveta Občine Turnišče, ko je županja želela soglasje za rebalans proračuna, pa ga od nas ni dobila. Zadeva se vleče že dlje časa, nas občinskih svetnikov pa se ni slišalo. Vedno smo bili postavljeni pred dejstvo 'svetniki roke gor' in ko smo se uprli, da to tako ne gre, pa je bil ogenj v strehi“. Prve nepravilnosti so, po mnenju prisotnih svetnikov bile že pri postavitvi nove strehe na turniški osnovni šoli, po poletnem neurju leta 2016. Naslednja zadeva je bila nefinanciranje novega reševalnega vozila za ZD Lendava, tretja zadeva se je nanašala na poplavo v osnovni šoli Turnišče, ko je med počitnicami počila vodovodna cev in poplavila telovadnico, takrat razen seznanitve o dogodku, o obnovitvenih delih občinski svetniki nismo bili obveščeni, izvajalec pa je bil izbran po županjini želji. Županja naj bi vse delala protizakonito in vse naj bi skrivala pred člani sveta, ki odločajo.
Najstarejši svetnik je dejal, da so za projekt gasilskega doma izvedeli sredi februarja, predočena pa naj bi jim bila zgolj dva lista papirja, na kateri je bil prikazan omenjeni projekt novega gasilskega doma, maketo in vse drugo pa so izvedeli iz Slovenskih novic. Med drugim tudi to, da je gradbeno dovoljenje bilo izdano že meseca septembra 2017, o čemer pa občinski svetniki niso bili obveščeni. “Občinski svetniki nismo bili seznanjeni o stroških, o načinu izbire projektanta, projekt nam niti ni bil prikazan, izvedeli pa nismo niti, kolikšni bi bili stroški rušitve, saj bi bilo potrebno porušiti dve večji steni.”. Podobno kot Sep je poudarjaj tudi mag. Stanislav Sobočan, ki je imel težav z navzkrižjem interesom, njega pa zlasti moti nenehno „županjino skrivanje dejstev, čeprav gre za za javni denar. „Zadeve že kar nekaj časa ne štimajo. Na naše pripombe se občinska uprava na čelu z županjo obnaša arogantno oz. ne reagira, enostavno nas izloča iz odločanja, zlasti je samostojna ko gre za javna naročanja, čeprav gre z občinski, oz. javni denar. Zato se pri vsaki zadevi pogodbeni znesek močno poviša in ga moramo mi potrjevati z rebalansom proračuna“.

Potrdili smo proračun za dve leti, v slednjem pa ni bilo ne duha in ne sluha, da bo objekt, kjer naj bi trenutno bil načrtovan novi gasilski dom, lahko služil svojemu namenu, saj se v njem nahaja kmetijska trgovina, in nekaj prostorov za storitvene dejavnosti. S tem objektom občina nima praktično nobenih stroškov, saj letno pobere deset tisoč evrov najemnin, kurjava in ostale zadeve so plačane, naši občani pa imajo od tega objekta koristi. Kar naenkrat si nekdo pred volitvami izmisli, da bo omenjeni objekt dobesedno predelal v gasilski dom. Po mojem mnenju je to čista predvolilna igra, v katero mi nismo hoteli biti vključeni“, je med drugim dejal Robert Tkalčič. Prisotni so bili tudi prepričani, da je gasilcem bila ponujena zgolj in samo ena možnost, po sistemu: Vzemi ali pusti, in oni so pač na to pristali. „Noben izmed nas nima enega stavka povedati proti, da turniški gasilci ne potrebujejo gasilskega doma. Potrebujejo ga, ampak potrebno je najti lokacijo, navedeni znesek pa je po mojih predvidevanjih dovolj visok za novogradnjo.” je prepričan Sobočan, enako pa so trdili tudi drugi, saj jih predvsem moti previsoka cena obnove objekta, saj so mnenja, da bi za to ceno lahko dobili novogradnjo, moti pa jih tudi, da Občina ni predvidela še kakšnih drugih možnosti in rešitev za novi gasilski dom, saj menda v kraju obstaja še nekaj drugih možnosti. Pritožujejo se predvsem nad neinformiranostjo in nad tem, da jim je na mizo bila podana zgolj ena možnost.
Očitno je torej, da sodelovanje občinskega sveta z županjo ni več mogoče, zato svetniki med drugim niso potrdili zaključnih računov proračuna za leti 2016 in 2017, sedaj pa tudi sami trdijo, da jih najbolj najbolj skrbi, kako so se ljudje v kraju počeli „gledati po strani“. Glede novega gasilskega doma pa so zatrdili, da so želeli le najbolje, a so sedaj prikazani kot grešni kozli, saj da je želja županje bila spreti občinske svetnike in gasilce. Na naše izrecno vprašanje, kakšne so možnosti, da bi se še pred iztekom tekoče mandate začelo z gradnjo gasilskega doma v Turnišču so prisotni skorajda soglasno povedali, da „sprožiti tako velik projekt par mesecev pred volitvami, ni nič drugo kot predvolilni golaž“, a kljub temu: „Če bomo našli ustrezno lokacijo in skupen jezik z županjo, bo vse skupaj steklo že letos“.


Županja vse očitke zavrača!
Vesna Jerala Zver, županja, katero so napodili s tiskovne konference, nam je pozneje vse očitke svetnikov zavrnila in poudarila, da delo na občini šele v njenem mandatu poteka transparentno. Po njenem gre za večino svetnikov, ki so že vseskozi zraven in njihovi okostnjaki so padli iz omar, ko je ona prišla za županjo. Večino omenjenih svetnikov naj bi po njenem imeli svoje „cvetke“ iz preteklosti in jim je ona zdaj na poti in jim „seka lovke“. Zato so se odločili, da nasprotujejo gradnji doma, krivdo pa valijo na njo. „Ko gre za elementarne nesreče lahko župan hitro ukrepa tudi rez javnega razpisa, sama pa sem kljub hitrosti izvedla javni razpis“, je dejala županja, ki trdi, da svetniki niso dovolili niti da bi bila prisotna na sestanku z gasilci, sedaj pa njej očitajo. „Njim se ne gre za gasilce temveč se želijo z lažmi rešiti mene, da bi lahko spet nezakonito vladali. Za gasilski dom niso glasovali, ker menijo, da na ta način sama ne bom več izvoljena za županjo. Toda občani niso neumni in vedo kdo dela pravilno in pošteno“, je kratko dejala županja.


Prostovoljno gasilsko društvo Turnišče
PGD Turniščez okoli 150 članicami in člani, med katerimi je 40 operativcev, osrednja gasilska enota v občini Turnišče, se že več let trudi pridobiti boljše prostore za svojo dejavnost. Društvo uradno deluje na ulici Štefana Kovača 73, zaradi premajhnih prostorov pa imajo opremo in vozila razporejena praktično po celi vasi Turnišče, ki pa so prav tako neprimerni za gasilsko dejavnost. V teh prostorih, na treh lokacijah, gasilci sploh nimajo svojih sanitarij, ne tuša. V svojih gasilskih prostorih imajo mesto samo za dve vozili, in sicer GVC 16/25 in GVM-1 s prikolico. Večje vozilo GVC 24/50 imajo v garaži pri podjetju Planika, kjer pa imajo problem z izvozom svojega vozila. Težava nastane predvsem pri intervencijah, saj pogosto ne vedo, če je sploh kateri od gasilcev odšel v drugo garažo po drugo GVC 24/50. Omejeno imajo tudi število ključev v podjetju Planika. Prav tako nimajo dovolj prostora za opremo, ki jo rabijo za tekmovanja. Ta problem so začasno rešili s pomočjo in najemom kontejnerja, ki ga imajo postavljenega na šolskem igrišču, torej na tretji lokaciji. Na žalost druge lokacije za ta kontejner ni. PGD Turnišče je v zadnjih dveh letih aktivno sodelovalo v iskanju nove lokacije in pripravi načrtov za novi gasilski dom skupaj z občinsko upravo in projektantom. Gasilci so se strinjali z lokacijo objekta Rodovita, saj v tem primeru ostanejo v centru Turnišča, zaradi česar lahko ob intervenciji posredujejo vsi gasilci enakopravno in v podobnem času, ki pa je pri intervencijah ključnega pomena...“Za objekt smo že pridobili gradbeno dovoljenje konec prejšnjega leta. Žal občinski svet občine Turnišče zaradi svojih političnih nasprotij na 5. izredni seji občine Turnišče ni potrdil rebalansa proračuna za leto 2018. S tem so zavrgli naš predlog in gasilci PGD Turnišče smo spet ostali brez prepotrebnih nujnih prostorov“, žalostno ugotavlja predsednik PGD Turnišče Mihael Miholič, ki dodaja, da so v preteklih letih v občini Turnišče obnovili prostore gasilskih domov v preostalih treh krajih, ki tvorijo občino: Gomilici, Nedelici in Renkovcih. „PGD Turnišče, ki je prvi posredovalec v občini pa na svoje prostore čaka že od njene ustanovitve“, dodaja Miholič.