vestnik

Turniški župan po skoraj pol leta dočakal 1,7 milijona evrov

M. H., 10. 12. 2022
Majda Horvat
Nova čistilna naprava bo dokončana maja prihodnje leto.
Aktualno

Skoraj pol leta je trajalo preverjanje na ministrstvih, ali je obnova čistilne naprave Turnišče res upravičena do državnega sofinanciranja. Pred dnevi pa je župan Borut Horvat vendar dobil v podpis težko pričakovano pogodbo.

Obnova komunalne čistilne naprave je najpomembnejši razvojni projekt turniške občine, aprila letos je bila dodatno uvrščena v državni načrt razvojnih programov. Sofinanciranje projekta, vrednega 3,2 milijona evrov, naj bi znašalo 1,7 milijona evrov. Na osnovi tega je Borut Horvat, župan Občine Turnišče, sredi maja sklenil pogodbo o izvedbi rekonstrukcije naprave s podjetjem Esotec, to pa je junija tudi začelo obsežna dela, ki bodo predvidoma trajala vse do konca maja prihodnje leto.

Toda vlada je sredi junija sprejela sklep, s katerim je naložila ministrstvom, da ponovno pregledajo in opredelijo predpise, na podlagi katerih so bili posamezni projekti, ki jim je prejšnja vlada tik pred odhodom namenila sofinanciranje, uvrščeni na seznam financiranja iz proračuna države. Ponovnega preverjanja je bil tako deležen tudi projekt obnove komunalne čistilne naprave v Turnišču.

Občina Turnišče je čakala na pogodbo o sofinanciranju vse do 24. novembra, ko jo je kot tretji lahko podpisal tudi turniški župan. Pred njim sta to storila Matjaž Han, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, ter Uroš Brežan, minister za okolje in prostor.

Izvedba rekonstrukcije čistilne naprave v Turnišču, ki čisti odpadne vode iz naselij Turnišče, Renkovci, Gomilica in Nedelica, je finančno zahteven projekt, ki bi ga turniška občina kljub zadolževanju težko izpeljala brez sofinanciranja države. Prihodki občinskega proračuna letos znašajo le okoli štiri milijone evrov. S tega vidika je razumljiva javna zahvala župana Boruta Horvata ministroma, podpisnikoma pogodbe, in temu, da je bila naložba prepoznana kot pomembna za občino.

čistilna-naprava-turnišče sofinanciranje vlada-rs borut-horvat