vestnik

Učenec OŠ I Murska Sobota na srečanju v Turčiji

I.B., 14. 5. 2018
Osebni Arhiv
Enej Meglič na izmenjavi v Turčiji. 
Aktualno

Enej Meglič iz Osnovne šole I. Murska Sobota se je v začetku maja udeležil mednarodnega srečanja učencev v Turčiji. Srečanje je potekalo v okviru programa Erasmus+, njegova šola pa sodeluje v projektu "What about your blue?" skupaj s šolami iz Italije, Portugalske, Španije, Latvije, Poljske, Romunije in Turčije. Enej je z nami delil izkušnjo bivanja v istanbulskem predmestju Büyukçekmece.

"V Istanbul smo z letalom prileteli opoldne. Z letališča so nas odpeljali v Büyukçekmece, kjer se je nahajala šola, ki je bila vključena v projekt. Prvi dan smo učenci preživeli pri družinah, ki so nas gostile. Prebival sem pri zelo gostoljubni in prijazni družini, kjer smo se prvi dan le spoznavali, naslednji dan pa nas je že čakala dobrodošlica na šoli. Zatem nas je na slovesnosti v mestni hiši pozdravil še župan. Dan je bil namenjen spoznavanju projekta o vodi.


Praznični ponedeljek smo spet preživeli pri družinah. Z gostitelji sem se sprehajal po prelepi plaži Büyukçekmeceja in v velikem nakupovalnem središču nakupil spominke zase in za svoje domače, mama gostitelja Rüzgarja pa je pripravila odlične tradicionalne turške jedi.


64acf75ec0e14419331ce3298e41b2db
Osebni Arhiv
Enej Meglič na izmenjavi v Turčiji.


Naslednja dva dneva smo posvetili ogledovanju znamenitosti. Po dvourni vožnji s kolesi smo si ogledali lep kulturni park Topkapi, kjer smo pojedli kosilo, nato pa odšli v muzej Miniatürk, ki prikazuje turške znamenitosti v pomanjšani velikosti. Naslednji dan smo preživeli v središču Istanbula; ogledali smo si muzej Hagia Sofia, ki predstavlja enega največjih dosežkov bizantinske arhitekture. Nato smo si ogledali veličastno palačo sultanov Topkapi, po njej pa obiskali še podzemno Baziliko - cisterno, ki je nekoč služila za shranjevanje vode. Po kosilu v restavraciji smo se vkrcali na ladjo, ki nas je popeljala po ožini Bospor, ki ločuje Evropo in Azijo, med drugim pa smo videli tudi veličasten most, ki ju povezuje.
Zadnji dan našega skupnega programa smo si ogledovali Büyukçekmece. Videli smo Ebro workshop - tam še danes ročno izdelujejo izdelke iz stekla in muzej narodnih noš iz celega sveta. Zvečer smo se dobili v restavraciji, v kateri smo dobili diplome, se poslovili od novih prijateljev in si izmenjali stike. Ob pozni uri smo še zadnjič odšli k družinam. Petega maja smo z učiteljicama še cel dan preživeli v Büyukçekmeceju, nato pa smo se odpeljali v Istanbul na letališče in odleteli nazaj v Gradec, od tam pa nazaj na Osnovno šolo I Murska Sobota".

erasmus+ OŠ I Murska Sobota