vestnik

Ugledni evropski partnerji so jih preprosto sprejeli

Majda Horvat, 20. 10. 2018
Arhiv Podjetja
naložen tovor Fotografija Arhiv Podjetja
Aktualno

Kakovostni izdelki in korekten poslovni odnos so ob rasti gospodarstva in nekaj sreče v kratkem času rodili izjemen uspeh

Podjetje Martmetal je pred nekaj dnevi izvozilo v Švico prvi izdelek, prototip podvozja za avtobus. Če bodo izpolnili pričakovanja kupca, si lahko lendavsko podjetje v naslednjih letih obeta obsežnejša naročila. »Gre za podjetje z več kot 120-letno tradicijo,« poslovnega partnerja iz Švice predstavi Miki Marton, direktor in ustanovitelj podjetja Martmetal, ki mu sodelovanje s tako uglednim podjetjem zelo veliko pomeni. Sami so namreč na trgu šele četrto leto. Zelo ponosni so tudi na partnerja iz Liechtensteina, za katerega izdelujejo nosilne konstrukcije za zabaviščne parke, in sicer za vlake smrti. »Prav zdaj delamo kovinsko konstrukcijo, ki bo postavljena v Franciji. To je branža, v katero je težko priti in kjer je nivo zahtevnosti izjemno visok,« je povedal sogovornik. Zelo zahtevni izdelki lendavskega podjetja, za katere je potrebnega veliko znanja, so tudi teleskopska dvigala za ladje, v tujini pa so se uveljavili že tudi kot izdelovalec komponent avtodvigal, sestavnih delov za hidroelektrarne ter različnih gradbenih strojev. Pomembnega partnerja imajo tudi v Sloveniji, zanj izdelujejo tlačne posode z maso od treh do dvajset ton, ki jih ta prodaja po vsem svetu.

Skoraj dvakrat več


Podjetje Martmetal je imelo lani 2,7 milijona evrov prometa, letošnja realizacija pa bo skoraj dvakrat višja. Prisotnost na več trgih in poslovno sodelovanje s kupci iz različnih branž je strategija vodenja, za katero se zavzema Miki Marton. Kot direktor je usmerjen k stabilni rasti podjetja, ki je pomembnejša od kratkoročnih visokih donosov.


Kako je vse to uspelo podjetju, ki posluje šele štiri leta? Preprosto zato, ker so trdo in dobro delali v obdobju gospodarske rasti in ker so imeli srečo, da so se nekatere stvari »poklopile«. »Najbolj pa me je prevzelo to, da so nas partnerji preprosto sprejeli. Prišli so k nam, usedli smo se za to mizo in se dogovorili za delo. To je pač posel, ki se ne sklepa z naročilnico,« je pojasnil Marton. Vsi njihovi partnerji namreč pridejo v podjetje, pregledajo certifikate, način delovanja, dokumentacije ter sistem kakovosti. Zanima jih tudi, kakšne so merilne naprave, ki jih ima podjetje, in kako poteka proizvodnja, pa tudi, kakšna znanja imajo zaposleni. Šele ko imajo vse te informacije, se začnejo pogovori za mizo glede sklenitve posla.

image
naložen tovor Fotografija Arhiv PodjetjaArhiv Podjetja

Prihodnost podjetja v zahtevnih izdelkih

Podjetje Martmetal je bilo ustanovljeno jeseni 2014 z namenom izdelave klasičnih in statičnih kovinskih konstrukcij, ki se uporabljajo pri različnih halah, skladiščih ali nadstreških. Začeli so z manjšimi projekti za domače tržišče, potem pa pridobivali vedno večje, tako doma kot v tujini. Kot vsa podjetja v kovinskopredelovalni branži se tudi sami usmerjajo na sever in zahod Evrope predvsem zaradi boljše plačilne discipline in večje varnosti v poslovnem smislu. To pa terja izpolnjevanje višjih pričakovanj kupcev glede kakovosti izdelkov in izvedbo naročila v krajšem roku, kot to ponuja konkurenca. »To je poslovni svet, v katerem ni veliko prostora za napake, in če se kakšna ponovi te ni več na trgu,« je poudaril Marton. Sam zato prihodnost podjetja vidi v izdelovanju zelo zahtevnih izdelkov, kjer je tudi konkurenca veliko manjša, ter v strojegradnji.


Podjetje je proizvodnjo zagnalo s petimi delavci, zdaj pa je v posel podjetja Martmetal skupaj s podizvajalci vpetih več kot petdeset ljudi. Takšno povezovanje je v veliki meri posledica pomanjkanja delavcev v domačem okolju, zato so, kljub intenzivnemu iskanju delavcev, primorani delovno silo najemati tudi pri ponudnikih. Tako velika kadrovska vrzel, kot jo zdaj čuti gospodarstvo, je posledica izobraževalnega sistema in poklicnega usmerjanja, ki ni spodbujalo mladih za poklicno izobraževanje, je prepričan Marton.

Miki Marton, mlad podjetnik z veliko izkušnjami
Miki Marton izhaja iz podjetniške družine, zato je bila njegova usmeritev v podjetništvo pričakovana. Po končani srednji šoli za strojnega tehnika v Lendavi je študiral na fakulteti za strojništvo v Mariboru in se že kot študent preizkusil v podjetniških vodah ter samostojno prevzel podizvajalski posel. To je bila zanj izjemna izkušnja, ker je lahko teoretično znanje preveril v praksi in ker je že zelo mlad zaradi gospodarske krize odpoved sodelovanja doživel skorajda čez noč. Po nekaj letih dela v gospodarstvu se je odločil še za študij ekonomije na magistrski ravni, ki ga želi končati prihodnje leto. Letos pa je opravil tudi polletno izobraževanje ter izpit za varilnega inženirja in si pridobil različne certifikate za izvajanje kontrole izdelkov.
Zadovoljni delavci so osnova

Odločilni dejavnik za konkurenčnejši nastop nekega slovenskega podjetja na zahodnem trgu je ob znanju še vrhunska oprema. Zato je tudi podjetje Martmetal vse presežke, ki jih je ustvarilo do zdaj, vložilo v opremljanje proizvodnega procesa in razvojno delo, ob tem pa se je še zadolžilo. Si pa, tako kot drugi podjetniki, želijo, da bi nova oblast in politika zagotovili ugodno poslovno okolje za gospodarstvo ter razbremenili plače. »Upam si trditi, da imajo naši zaposleni višje plače kot zaposleni, ki opravljajo podobno delo v okolici. A če jih želimo plačati še bolje, pomeni, da je treba plačati tudi višje prispevke. Ampak če so zaposleni zadovoljni, je tudi produktivnost boljša. Takšno je moje osebno prepričanje. Že na pogovorih kandidatom za zaposlitev povem, da želim, da prihajajo na delovno mesto zadovoljni in ne z muko. Samo tako lahko potem pričakuješ tudi neki rezultat dela,« je povedal sobesednik.
Tako kot vsi zaposleni je tudi sam vsak dan vpet v proces proizvodnje in mu zato veliko pomeni, če med delavci vladajo dobri odnosi. Pri tem so mu zgled tudi nekatera starejša podjetja, ki prav tako dajejo velik pomen delovnemu razpoloženju, kar se je že potrdilo kot dobra osnova za uspešnost in delovanje na dolgi rok. »Upam, da bo to uspelo tudi nam. Podjetja namreč nismo ustvarili le za nekaj let, ampak za dlje časa,« je povedal sobesednik.

image
Podjetje Martmetal izdeluje zahtevne kovinske izdelke. fotografija arhiv podjetjaArhiv Podjetja


Po hitri rasti bo potrebna še utrditev Podjetje Martmetal je hitro zraslo. Našli so kupce iz različnih branž, kar je bilo zaradi različnih izdelkov zelo zahtevno tako za vodstvo kot za delavce v razvoju in proizvodnji, hkrati pa je ta pestrost utrdila položaj podjetja na trgu in ga naredila neodvisnega od samo enega naročnika. To so, poleg proizvodnje zahtevnih izdelkov, temelji za stabilnost podjetja, tudi ko bo gospodarska rast začela pešati.
Povečevanju obsega proizvodnje se bodo, tako Marton, posvetili še kakšno leto ali dve, potem pa se bodo usmerili v izboljševanje procesov dela. Zdaj proizvodnja poteka v treh najetih halah v lendavski industrijski coni, ki so v lasti drugega podjetja, skupaj pa merijo blizu 2.700 kvadratnih metrov. S širitvijo podjetja Martmetal se povečujejo tudi potrebe po prostoru, zato so že kupili zemljišče v soseščini, ki ga je prodajala lendavska občina. Prav tako so se pripravljali na gradnjo poslovnih prostorov, vendar so to zdaj zaradi nepričakovanega zvišanja komunalnega prispevka preložili.

Martmetal