vestnik

Ugotovitev Zavoda RS za šolstvo: "Virtualna interakcija ne more nadomestiti neposrednih stikov"

M. Ha., 25. 5. 2020
STA
Jelko Kacin
Aktualno

Na današnji novinarski konferenci vlade o aktualnem stanju v zvezi z epidemijo bolezni covid-19 so sodelovali direktor Zavoda RS za šolstvo Vinko Logaj, predstojnik Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Mario Fafangel in vladni govorec Jelko Kacin.

Direktor Zavoda RS za šolstvo Vinko Logaj je predstavil podatke o številu otrok, ki trenutno obiskujejo vrtce. Teh je 56 % od vseh, ki so v vrtce prijavljeni; še vedno je 38.000 takih, ki so v varstvu doma. Na Zavodu RS za šolstvo so se lotili tudi raziskave, s katero želijo ugotoviti poglede učiteljev na poučevanje in učenje na daljavo. Prvi rezultati raziskave bi lahko bili objavljeni konec junija. To bo tudi izhodišče za načrtovanje dela v novem šolskem letu. Poudaril je, da vzgojno-izobraževalni proces sicer poteka po načrtih, "je pa res, da je trenutno število vključenih v vrtce in šole tisto maksimalno, ki še omogoča izvedbo vzgojno-izobraževalnega procesa, saj bi v primeru, da bi v šole vstopili vsi učenci in dijaki ter bi se razredi morali deliti na manjše oddelke, prišlo do pomanjkanja kadra". Namigi o tem, da bi se še v tem šolskem letu lahko v šolo vrnili vsi učenci, so čedalje pogostejši, Logaj pa je v zvezi s tem povedal, da bi bilo to dobro iz več razlogov. "Le takšna oblika izobraževanja omogoča doseganje vseh ciljev. Poleg tega lahko posamezniki popravijo ocene, pridobijo ocene, potrebna pa je tudi ponovna vzpostavitev socialnih stikov, z zaključkom šolskega leta pa so povezane tudi aktivnosti za novo šolsko leto (učbeniški sklad ...). Ne bo pa mogoče izvajati razširjenega programa, med katere spadajo npr. ekskurzije in šole v naravi." V kolikor bi torej lahko učenci šole obiskovali pod normalnimi pogoji, torej bi bili oddelki takšni kot pred epidemijo, bi lahko šole odprli v nekaj dneh. Če pa bi se oddelki morali deliti, pa vrnitev vseh učencev v tem šolskem letu v šolo ne bo možna zaradi omejenih kadrovskih in prostorskih potencialov. Na to temo bodo še ta teden izvedli sestanek z NIJZ, ključno vlogo pa bo imelo ministrstvo za izobraževanje. Logaj pa je še dodal, da so na Zavodu RS za šolstvo ugotovili, da virtualna interakcija ne more nadomestiti neposrednih stikov in komunikacije. 

vinko logaj
sta
Vinko Logaj.

V nadaljevanju konference je predstojnik Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Mario Fafangel spregovoril o podatkih v zvezi s številom okuženih doma in po svetu. Številke kažejo, da smo v Sloveniji uspeli dobro omejiti širjenje virusa, v svetu pa se situacija še ne umirja, najhuje je v Ameriki. Na NIJZ še naprej svetujejo upoštevanje ukrepov fizične distance, higiene kašlja, higiene razkuževanja in uporabe maske. "Cilj je, da se vrnemo v normalo, zato je pomembno tudi, da še naprej testiramo," je še dejal.

Vladni govorec Jelko Kacin pa je odgovoril na vprašanje, zakaj Slovenija ni med državami na seznamu tistih, ki bodo lahko vstopale v Grčijo. Dejal je, da ta seznam ni uraden dokument in da v zvezi s tem še potekajo pogovori.

mario fafangel
Twitter
Mario Fafangel danes: "Rahljamo ukrepe, a ključna bo predvsem fizična distanca".

koronavirus konferenca nijz kacin