vestnik

Ukrajina omejila izvoz ključnih kmetijskih proizvodov

STA, Vestnik, 7. 3. 2022
Vanesa Jaušovec
Ukrajinska vlada je z dekretom omejila izvoz pšenice, perutninsko meso, jajca in sončnično olje. Za izvoz teh surovin je odslej potrebno dovoljenje oblasti.
Aktualno

Ukrajina, ena največjih svetovnih proizvajalk pšenice, je v luči ruske vojaške invazije omejila izvoz nekaterih kmetijskih proizvodov. Svetovni program Združenih narodov za hrano (WFP) je minuli teden opozoril, da bi lahko vojaški spopad med Ukrajino in Rusijo ogrozil svetovne zaloge hrane.

Ukrajinska vlada je z dekretom omejila izvoz pšenice, perutninsko meso, jajca in sončnično olje. Za izvoz teh surovin je odslej potrebno dovoljenje oblasti, poročanje ukrajinske tiskovne agencije Interfax povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Kvote so Ukrajinci uvedli tudi pri izvozu govedine, soli, sladkorja, ovsa, ajde, rži in prosa.

Vojna v Ukrajini je dvignila cene pšenice. Glede na ocene ameriškega urada za kmetijstvo je Rusija največja izvoznica pšenice na svetu, Ukrajina pa četrta.

Svetovni program WFP je minuli teden posvaril pred posledicami vojaškega spopada med državama na svetovne zaloge hrane. Kot so izpostavili, Rusija in Ukrajina prispevata okoli 29 odstotkov trgovine s pšenico, resne motnje v proizvodnji in dobavi pa bi lahko cene, ki se že tako gibljejo na 10-letnem vrhu, poslale v nebo.

O tem, kako bo vojna vplivala na kmetijstvo in gospodarstvo tudi v Pomurju, smo pisali tukaj.

ukrajina hrana kmetijstvo
Kaj zdaj berejo drugi