vestnik

V veljavo stopila prepoved zbiranja in gibanja na javnih površinah. Kateri so še ostali novi ukrepi?

STA, 20. 3. 2020
Jure Zauneker
Vlada je odlok zbiranja na javnih površinah sprejela, saj se številni državljani niso držali priporočil in so spomladanske dneve izkoristili za druženje na prostem.
Aktualno

Za zajezitev in obvladovanje epidemije novega koronavirusa z današnjim dnem stopajo v veljavo novi ukrepi vlade. Med drugim bo mejo z Italijo mogoče prečkati samo še na štirih točkah. Ranljive skupine pa bodo po novem imele med 8. in 10. uro prednost pri nakupih.

Meja z Italijo


Slovensko-italijansko mejo je od danes dovoljeno prečkati le še na štirih kontrolnih točkah na cestnih povezavah med Slovenijo in Italijo, in sicer na Vrtojbi, Fernetičih, Škofijah in Krvavem potoku. Medtem ko bodo prve tri odprte ves čas, bo kontrolna točka Krvavi potok odprta med 5. in 23. uro.

Delovni čas trgovin
Z namenom zmanjšati koncentracijo kupcev v prodajalnah bodo od danes vse prodajalne z živili odprte vsak dan vsaj od 8. ure in najmanj do 20. ure. Med 8. in 10. uro bodo prednost pri vstopu v trgovini in na blagajni imele ranljive skupine, med drugim invalidi, upokojenci in nosečnice. Ob nedeljah in dela prostih dnevih bodo zaprte vse prodajalne, razen bencinskih servisov in lekarn, ki lahko obratujejo.

Možnost uporabe prostorov vzgojno-izobraževalnih zavodov za nastanitev zaposlenih v kritični infrastrukturi
Prostore zavodov s področja vzgoje in izobraževanja ter univerz in samostojnih visokošolskih zavodov bo na podlagi odredbe poveljnika Civilne zaščite mogoče porabiti za nastanitev zaposlenih v sektorjih kritične infrastrukture ali na področju nacionalne varnosti, če bo šlo za ukrepe v zvezi z zajezitvijo in obvladovanjem epidemije novega koronavirusa.

Prepovedano zbiranje in gibanje na javnih površinah.

Vladni odlok sicer predvideva nekaj izjem, med njimi so dostop do službe, lekarn in bolnišnic ter do najbližje trgovine z živili. Slovenija medtem čaka na 1,5 milijona zaščitnih mask, ki naj bi jih dobavili do konca tedna.

Vlada je odlok zbiranja na javnih površinah sprejela, saj se številni državljani niso držali priporočil in so spomladanske dneve izkoristili za druženje na prostem. Od danes je tako prepovedano zbiranje na javnih površinah, kar pa na primer ne velja za ožje družinske člane.

Medtem pa pristojni poskušajo dopolniti zaloge zaščitne opreme. V četrtek je v skladišče civilne zaščite prispelo pol milijona zaščitnih mask, ki jih bodo začeli razdeljevati po terenu, tja, kjer jih najbolj potrebujejo. Po napovedih ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška pa bodo do konca tedna skušali realizirati še načrtovano dobavo 1,5 milijona zaščitnih mask tipa FFB2, v začetku naslednjega pa enako število še bolj učinkovitih mask tipa FFP3.

Počivalšek računa, da bodo kljub težavam v logistiki med posameznimi državami uspeli uresničiti zastavljeno, da bodo zaščitno opremo lahko zagotovili tako zdravstvenim delavcem kot v nadaljevanju ostalim javnim službam, ki so v stiku z ljudmi, in gospodarstvu. V podjetjih se sicer tudi sami po svojih močeh oskrbujejo s temi sredstvi, s šivanjem zaščitnih mask pa so začeli že v nekaterih zdravstvenih ustanovah.

Jure Zauneker
Vlada je odlok zbiranja na javnih površinah sprejela, saj se številni državljani niso držali priporočil in so spomladanske dneve izkoristili za druženje na prostem.
koronavirus slovenija ukrepi
Kaj zdaj berejo drugi