vestnik

Umetnost, ki ima sporočilo

A. N. R. R., 2. 6. 2018
A. Nana Rituper Rodež
Ob reki Muri ta teden ustvarja 25 umetnikov iz treh držav. 
Aktualno

Ta konec tedna ob Muri na Otoku ljubezni v Ižakovci ustvarjajo likovni umetniki iz Slovenije, Avstrije in Hrvaške. S svojimi deli na platno na temo Murinih 444, kolikor kilometrov je dolga reka, želijo sporočiti, da je reko Muro potrebno ohraniti tako, kot je.

c3f483ddeb0d57898124506091cd130e
A. Nana Rituper Rodež
S slikanjem se slikarji izrečejo tudi proti posegom reke.

Na 14. mednarodni likovni koloniji Mi z Muro tudi ustvarjamo, ki poteka v soboto in nedeljo, organizira pa Likovno društvo Gornja Radgona, se je zbralo 25 likovnih umetnikov iz treh držav, ki jih povezuje reka Mura. Ljubiteljski likovni umetniki se bodo s svojim ustvarjanjem in občutji ob reki izrekli proti posegom vanjo in proti elektrarnam na njej.Pri tem se je vključila tudi Zveza društev Moja Mura, ki se zavzema obvarovanje reke in sonaravni razvoj krajev vzdolž njenega toka.


69ef386b1601cb8d11fbb2c5812ed997
A. Nana Rituper Rodež
Platna slikarjev bodo s poslikavami prinašala sporočilo, da je Muro potrebno pustiti, tako, kot je.


Umetniki so si že poiskali različne kotičke in postavili bela platna na svoje »štafelaje«, ob prijetnem druženju pa bodo do nedelje nastajala njihova dela. Ustvarjanje na takih kolonijah je pomembno iz večih razlogov, je povedala Tatjana Mijatović, predsednica Likovnega društva Gornja Radgona. »Poleg sporočila, ki ga razstava prinaša, je to priložnost za srečanje in druženje ljubiteljskih slikarjev, predvsem pa, da se ti iz svojih ateljejev preselijo na teren, kjer dobijo navdihe novega okolja in tudi drugih slikarjev, in tako lahko nastanejo drugačna dela, kot bi v njihovem običajnem okolju.« Kako ustvarjajo lahko v teh dveh dneh opazujete v naravnem okolju.

1ee5ff4393f3755e1533d5cc0e26f9b4
A. Nana Rituper Rodež
Tatjana Mijatović, predsednica Likovnega društva Gornja Radgona.

Dela, ki bodo nastala na mednarodni koloniji bodo predstavili na treh razstavah v treh deželah, prva bo v avstrijski Radgoni, ko bodo na ulicah mimoidoče seznanjali z umetnostjo in sporočilom razstave o zaščiti reke Mure, v prostorih občine Sveti Martin na Muri na Hrvaškem ter nazadnje še 1. oktobra ob občinskem prazniku Občine Gornja Radgona. Vse mednarodne likovne kolonije in tudi ta pa potekajo ob podpori Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.


reka mura Likovno društvo Gornja Radgona Tatjana Mijatović