vestnik

Umrl Ernest Ružič, slovenski novinar, pesnik in pisatelj

Vestnik, 11. 1. 2020
A. Nana Rituper Rodež
Ernest Ružič
Aktualno

Rodil se je 4. aprila 1941 v Peskovcih na Goričkem. Prve štiri razrede osnovne šole je obiskoval v OŠ Adrijanci, druge štiri razrede pa v Šalovcih. Srednješolsko izobraževanje je nadaljeval na srednji kmetijski šoli Rakičan, nato se je podal na študij na mariborsko pedagoško akademijo, kjer je študiral slovenski, srbohrvaški in makedonski jezik.

Za svojo poklicno pot je izbral novinarstvo, dolga leta je namreč bil novinar RTV Slovenija, najprej kot dopisnik Radia Slovenija iz Pomurja, nato pa še kot novinar v uredništvu oddaj za Slovence po svetu. Med bogato novinarsko kariero je deloval tudi kot dopisnik TV Slovenija iz Pomurja in kot redaktor TV oddaje Mostovi-Hidak, delal je namreč kot specializiran novinar za manjšine in kulturo, bil pa je tudi prvi stalni RTV dopisnik iz Madžarske in madžarskega zamejstva, je moč prebrati na spletu. 

Poleg novinarstva se je ukvarjal tudi z leposlovjem, najprej kot pesnik, kasneje tudi kot avtor krajših pripovedi in romanov. Leta 1998 je izdal roman Erd, ki mu je leta 2012 sledilo nadaljevanje Predor pod Hortobagyem, leta 2010 pa je v avstrijskem Gradcu izšla pripoved Portret s hkratnim nemškim prevodom. 

Ernest Ružič je bil leta 2011 s strani takratnega predsednika Republike Slovenije Danila Türka odlikovan z redom za zasluge Republike Slovenije za razvoj in ohranjanje Slovencev na Madžarskem in za ustvarjanje plodnih stikov in sodelovanja med Republiko Madžarsko in Republiko Slovenijo. 

ernest-ružič smrt
Kaj zdaj berejo drugi