vestnik

Poslovil se je Franc Feri Horvat

Vestnik, 1. 8. 2020
Nataša Juhnov
Feri Horvat.
Aktualno

V 79. letu starosti je umrl Franc Horvat – Feri, dolgoletni direktor in prvi mož Radenske, štiri mandate poslanec v državnem zboru, kratko obdobje predsednik državnega zbora in nekoč član jugoslovanske vlade.

Franc Feri Horvat se je rodil v Kuštanovcih, 26. septembra 1941. Diplomiral je iz ekonomije, 22 let je bil zaposlen v Radenski, kjer je bil od leta 1975 do 1986 tudi direktor. Dolga leta je bil podpredsednik Evropskega združenja za naravne mineralne vode. Bil je tudi zvezni sekretar SFRJ za ekonomske odnose in trgovino ter predsednik Gospodarske zbornice Slovenije.

Prvič je bil izvoljen v Državni zbor RS leta 1992, kjer je kot poslanec Socialnih demokratov deloval štiri mandate. Leta 2004 je postal predsednik državnega zbora, takrat je na položaju zamenjal dotedanjega predsednika Boruta Pahorja.

Prizadeval si je tudi za razvoj in prepoznavnost Pomurja. Bil je med tistimi pomurskimi poslanci, na pobudo katerih je Državni zbor potrdil 17. avgust kot praznik, ko obeležujemo Združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Z družino je živel v Radencih.

Nataša Juhnov
Franc Feri Horvat, nekdanji politik in dolgoletni direktor Radenske.
franc-feri-horvat poslanc radenska
Kaj zdaj berejo drugi