vestnik

Umrl je najbogatejši Avstrijec, eden od očetov Red Bulla. Poklonil se mu je tudi Podlunšek

R.Š., 23. 10. 2022
Formula 1
Po dolgemu boju z boleznijo se je v 79. letu starosti poslovil milijarder Dietrich Mateschitz.
Aktualno

V 79. letu starosti je umrl Dietrich Mateschitz, eden najbogatejših ljudi na svetu, ki je okoli najbolj prepoznavne energijske pijače na svetu zgradil svetovni imperij.

Štajerski podjetnik, ki naj bi imel tudi slovenske in hrvaške korenine, je bil skupaj s tajskim poslovnežem Chaleom Yoovidhyijo soustanovitelj podjetja, ki trži najbolj prepoznavno energijsko pijačo na svetu - Red Bull. Mateschitzevo premoženje je ocenjeno na približno 25 milijard evrov, kar ga uvršča na 51. mesto Forbesove lestvice najbogatejših ljudi. Veljal je za marketinškega genija, ki je na službenih poteh po Aziji spoznal trg energijskih in poživilnih pijač. Leta 1987 je na trg plasiral energijsko pijačo Red Bull, ki je postala vodilna energijska pijača na svetu. Lani je skupina Red Bull GmbH dosegla promet v višini 7,8 milijarde evrov in po vsem svetu prodala 9,8 milijarde pločevnik Red Bulla.


Mateschitz je bil tudi ustanovitelj in lastnik Red Bull Racinga, dirkalne ekipe Formule 1 s sedežem v Milton Keynesu v Veliki Britaniji. Z Red Bullom je veliko vlagal tudi v nogomet, saj je prevzel nogometni klub SV Austria Salzburg, zdaj znan kot "Red Bull Salzburg", Red Bull Leipzig, ki ga je v sedmih letih popeljal iz najnižje nemške lige na vrh bundeslige in v ligo prvakov, ter New York Red Bulls v Združenih državah Amerike. Z Red Bullom je bil zelo aktiven tudi pri sponzorstvu drugih športov, med drugim tudi olimpijske prvakinje v športnem plezanju Janje Garnbret.

red bull
Sašo Radej
Pločevinka Red Bulla s slovensko športno plezako Janjo Garnbret.

Avstrijski magnat je po poročanju tujih medijev umrl po dolgem boju z rakom, za seboj pa je pustil 29-letnega sina Marka Gerhardterja, ki je nazadnje deloval kot generalni direktor enega od očetovih investicijskih podjetij.

red-bull dietrich-mateschitz smrt slovo milijarder