vestnik

Umrl v Tokiu živeči pesnik, misijonar Vladimir Kos, rojen v Murski Soboti

Vestnik, STA, 20. 7. 2022
Primož Lavre
Prof. dr. Vladimir Kos (1924-2022)
Aktualno

V 99. letu starosti je na japonskem umrl pesnik Vladimir Kos, rojen v Murski Soboti. Bil je jezuitski misijonar v Tokiu, ki se je v zgodovino sodobne slovenske literature vpisal v 50. letih. Njegova zbirka Dober večer, Tokio (1960) ni le prva slovenska knjiga, izdana na Japonskem, ampak tudi ena prvih pesniških zbirk sodobne slovenske poezije. Ob svoji 80-letnici je prejel zlati red za zasluge Republike Slovenije "za književni opus, prispevek k slovenski kulturi in jeziku v svetu ter človekoljubna dejanja, leta 2014 pa nagrado Prešernovega sklada.

Prvo pesniško zbirko Marija z nami je odšla na tuje je objavil že leta 1945 v Lienzu. Odtlej je izdal skoraj 30 pesniških zbirk. Desetletja po vojni je veliko objavljal v slovenskih revijah v tujini, veliko v argentinskem Buenos Airesu. Leta 1960 je v Tokiu izdal zbirko Dober večer. To, kot so zapisali v utemeljitvi male Prešernove nagrade, ni le prva slovenska knjiga, izdana na Japonskem, marveč tudi ena prvih pesniških zbirk sodobne slovenske poezije. Od leta 1995 je objavljal tudi v Sloveniji.

vladimir kos pl1
Primož Lavre
Prof. dr. Vladimir Kos (1924-2022)


Nagrado Prešernovega sklada je prejel za zbirki Pesmi z japonskih otokov in Ob rahlo tresoči se tokijski harfi, ki sta izšli leta 2012. "Njegova poezija se odpira harmoničnemu doživljanju japonske narave, človekovega mesta v kozmosu in - nazadnje - krščanske transcendence kot temeljnega ozadja vseh bitij, njihove lepote, globine ter nagovarjajoče moči, so tedaj zapisali v utemeljitvi nagrade.

Ob prejemu te kulturne nagrade je za Vestnik povedal, da čeprav že šestdesetletij živi na Japonskem, je s slovenstvom še vedno močno povezan. Korenine ostanejo za vedno, če tega močno ne zakoplješ v sebi. Vedno je ustvarjal in razmišljal tudi v slovenskem jeziku: "Šele ko se srečaš s tujimi jeziki, vidiš koliko ti jezik pomeni." O slovenščini pa, da je "lep gibčen jezik, zmožen zapletenih izrazov, v katerem se zlahka izražaš, in ko to ugotoviš, ga še bolj spoštuješ in ceniš". Potem pa je dodal: "Veste, včasih za to, kar v slovenščini poveš z besedo ali dvema, v japonščini rabiš cel stavek." 

vladimir kos pl3
Primož Lavre
Prof. dr. Vladimir Kos (1924-2022)

Kos je skoraj 40 let predaval klasično filozofijo na japonski univerzi Sofia v Tokiu in skoraj 60 let deloval kot misijonar med zapuščenimi otroci in brezdomci v predmestju Tokia. Od leta 1996 naprej je redno prihajal v Slovenijo ter predaval kot gostujoči profesor na Univerzi v Mariboru, Filozofski fakulteti v Ljubljani, Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, Teološki fakulteti v Ljubljani in v zadnjih letih tudi na Katoliškem inštitutu.

Rodil se je 2. junija 1924 v Murski Soboti. Odraščal je v Mariboru. Ko so štajersko prestolnico med drugo svetovno vojno zasedli Nemci, so družino preselili v Srbijo, on pa se je umaknil v Ljubljano. Od tu so ga Italijani internirali v koncentracijsko taborišče Gonars. Po koncu vojne je odšel v Rim, kjer je leta 1953 doktoriral na papeški univerzi Gregoriana. Po posvečenju se je pridružil jezuitom in se na Irskem pripravljal na misijon na Japonskem, kamor je odšel leta 1956.

smrt osebnost poezija