vestnik

Unicef: V Sloveniji v prvi polovici leta 323 otrok brez spremstva

STA, 29. 8. 2019
Unicef
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Sklad ZN za otroke (Unicef) je danes sporočil, da je bilo v Sloveniji v prvi polovici letošnjega leta 323 otrok brez spremstva, večina iz Afganistana. V namestitvenih zmogljivostih azilnega doma je v prvi polovici leta stanovalo 421 otrok, ki so zaprosili za mednarodno zaščito.

Kot navaja Unicef, je bil v prvi polovici leta v centru za tujce v Postojni pridržan 101 otrok. Delež otrok med vsemi pridržanimi je bil 18,5 odstotka, kar 99 od vseh pridržanih otrok pa je bilo otrok brez spremstva. Otroci v pridržanju preživijo povprečno 4,6 dni. Večina otrok brez spremstva zapusti Slovenijo še pred zaključkom postopkov, so sporočili iz Unicefa.



Unicef tudi opozarja, da število otrok brez spremstva, ki prebivajo v nevarnih, prenatrpanih sprejemnih in registracijskih centrih na grških otokih ali so v pridržanju po vsej državi, zdaj presega 1100, kar je največ od začetka leta 2016.

"Pretekli konec tedna je umrl otrok, dva pa sta bila ranjena v nasilnem incidentu v sprejemno-registracijskem centru v Moriji. Ta tragičen dogodek je vnovičen resen opomnik, da so razmere v sprejemnih centrih v Grčiji na robu zmogljivosti," je poudarila regionalna direktorica Unicefa za Evropo in srednjo Azijo ter posebna koordinatorka za begunce in migrante v Evropi Afshan Khan.

6a080093a6000ee7e0ad8c7e725711c1
© Unicef
Fotografija je simbolična.


"Še naprej pozivamo grške oblasti, naj otroke premeščajo v ustrezne nastanitvene centre na celini, vendar Grčija brez pomoči drugih držav sama ne more zagotoviti ustrezne podpore in zaščite otrok na begu. Ključnega pomena je, da evropske vlade povečajo zaveze za premestitev otrok brez spremstva in prednostno obravnavajo postopke združevanja družin tistih otrok, ki imajo sorodnike v državah članicah EU," je dodala.

Vlade članic EU bi morale sodelovati pri zagotavljanju varnega in ustreznega zavetišča vsem otrokom na begu, ki vstopijo v Evropo. Pridržanje otrok v posebnih centrih ne sme biti ena od možnosti, opozarjajo v Unicefu. Kot dodajajo, otroci potrebujejo tudi takojšen dostop do osnovnih storitev na celotni poti, zagotovljene varne prehode in zakonite poti. Da bi lahko vsak otrok na begu uresničil pravico do odraščanja v skrbnem okolju, je potrebno zagotoviti ustrezno namestitev, možnost rejništva, posebnih oblik skrbništva in drugih možnosti.

Po podatkih Unicefa je v Grčiji trenutno več kot 32.000 otrok na begu, med njimi jih je več kot 4000 brez spremstva. V zadnjih treh letih je Unicef v Grčiji pomagal več kot 60.000 otrokom na begu in njihovim družinam. Ta pomoč vključuje zagotavljanje dostopa do osnovnih storitev zaščite otrok, vključno s psihosocialno podporo, zdravstveno oskrbo in izobraževanjem.

unicef otroci migracije
Kaj zdaj berejo drugi