vestnik

(Univerza v Ljubljani) Priznanje za najodličnejše raziskovalne dosežke Jani S. Rošker

A.N.R.R., 29. 11. 2022
osebni arhiv
Jana Rošker je med študenti izjemno priljubljena.
Aktualno

Med desetimi dobitniki priznanj za najodličnejše raziskovalne dosežke Univerze v Ljubljani (UL) v letu 2022 je tudi Jana S. Rošker, prva slovenska sinologinja, soustanoviteljica Oddelka za Azijske študije na ljubljanski Filozofski fakulteti in njegova dolgoletna predstojnica.

Univerza v Ljubljani je v sklopu Tedna univerze razglasila najodličnejše raziskovalne dosežke raziskovalk in raziskovalcev. Med desetimi dobitniki priznanj za najodličnejše raziskovalne dosežke Univerze v Ljubljani v letu 2022 je tudi Jana S. Rošker, prva slovenska sinologinja, soustanoviteljica Oddelka za Azijske študije na ljubljanski Filozofski fakulteti, in njegova dolgoletna predstojnica. Priznanje je prejela za izdelavo nove metodologije raziskovanja kitajske filozofije in uvedbo nove metode transkulturne postprimerjalne sublacije.

jana-rošker, sinologija, prva-slovenska-sinologinja, oddelek-za-azijske-študije, ff-ljubljana
osebni arhiv
Jana Rošker je tudi prejemnica priznanja za izjemne dosežke slovenske znanosti.

V utemeljitvi je strokovna komisija zapisala, da je prof. dr. Jana S. Rošker v preteklih letih razvila novo metodo za analizo transkulturne filozofije s poudarkom na analizah in interpretacijah tradicionalne kitajske filozofije. V tem okviru je razvila novo metodo kontrastne analize idejnih paradigem in filozofskih sistemov, ki so se razvili v okviru različnih filozofskih tradicij in njihovih zgodovinskih kontekstov. To metodo, ki temelji na upoštevanju različnih kulturno pogojenih referenčnih okvirov in se lahko uporablja v transkulturnih post-primerjalnih filozofskih raziskavah, je poimenovala metoda sublacije.

jana-rošker, sinologija, prva-slovenska-sinologinja, oddelek-za-azijske-študije, ff-ljubljana
osebni arhiv
Jana Rošker je redna profesorica sinologije: "Študente imam izjemno rada; ta stik z njimi in njihov feedback je neprecenljiv."

Delovna skupina Komisije za raziskovalno in razvojno delo pri ocenjevanju in končnem izboru desetih najodličnejših raziskovalnih dosežkov upoštevala predvsem mednarodno odmevnost, celovitost dosežka, aktualnost za širšo strokovno in splošno javnost ter koristnost uporabe.

Namen dogodka je poudariti usmerjenost univerze v raziskovanje in izpostaviti tiste raziskovalce, ki so letos dosegli še posebej vidne rezultate.

Jana Rošker
arhiv Vestnika
Jana S. Rošker, je rojena v Murski Soboti, kjer je končala tudi gimnazijo.

Zbrane je ob razglasitvi pozdravil rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Gregor Majdič ter izpostavil pomen znanosti. »Svet, v katerem živimo, ni enostaven, in znanost danes še vedno potrebujemo enako kot v preteklosti. Svet se srečuje z globalnimi problemi, kot je podnebna kriza, segrevanje planeta, nove nalezljive bolezni, energetska kriza ... In to so težave, katerih rešitev lahko najde le znanost. Zato je pomembno, da družba znanost prepoznava in jo podpira. Del krepitve prepoznavnosti v družbi pa je tudi današnji dogodek, ko počastimo raziskovalce, ki so se po presoji strokovne komisije v preteklem letu še posebej izkazali s svojimi dosežki,« je med drugim dejal.

jana-s-rošker sinologija azijske-študije