vestnik

Upokojenci lahko koristijo brezplačni medkrajevni potniški prevoz

Vestnik, 1. 7. 2020
Nataša Juhnov
Od danes naprej lahko upokojenci, imetniki invalidske evropske kartice, vojni veterani in starejši od 65 let brezplačno koristijo medkrajevni potniški promet.
Aktualno

Od danes naprej lahko upokojenci, imetniki invalidske evropske kartice, vojni veterani in starejši od 65 let brezplačno koristijo medkrajevni potniški promet.

Brezplačno vozovnico lahko prejmete tisti člani teh družbenih skupin, ki niso v delovnem razmerju, ne opravljajo samostojne registrirane dejavnosti, niso poslovodne osebe gospodarske družbe ali direktorji zasebnih zavodov. Vlogo za pridobitev vozovnice lahko upravičenci vložite na prodajnih mestih enotnih vozovnih ali pa ga naslovite na Ministrstvo za infrastrukturo. 

Stroški izdelave vozovnice za upravičence znašajo tri evre, veljale pa bodo eno leto od začetka meseca, v katerem je bila izdana. "Priporočamo, da upravičenci s postopkom pridobivanja vozovnice ne hitijo in si vozovnico priskrbijo šele takrat, ko nameravajo medkrajevni javni potniški promet dejansko koristiti," pravijo na ministrstvu, kjer še dodajajo, da je upravičencev v Sloveniji okoli 600 tisoč. 

Vlogo, ki je tudi v priponki spodaj, morajo upravičenci izpolniti, na prodajnih mestih pa ob obrazcu predložiti še osebni dokument, izkaznico vojnega veterana oziroma evropsko kartico ugodnosti za invalide. Obrazec lahko posredujete tudi po navadni ali elektronski pošti. Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec pa je že napovedal razmislek o brezplačnem mestnem prometu. 

apms brezplačne-vozovnice