vestnik

Upokojitvena starost se s 65 let zvišuje na 67

I. B., 13. 3. 2019
Tit Kosir
Fotografija je simbolična. 
Aktualno

Ksenija Klampfer, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je predstavila predloge zakonskih sprememb na področju socialne varnosti, trga dela in pokojninskega sistema.

Kot je sporočila Klampferjeva, se bo za zavarovance brez 40 let pokojninske dobe upokojitvena starost postopoma do leta 2034 dvignila na 67 let. Obenem je ministrica poudarila, da nihče ne bo delal več kot 40 let, če ne bo želel. Predlagani ukrepi pa gredo v smeri podaljšanja delovne aktivnosti. Kot je dejala Klampferjeva, so se v preteklosti ljudje prehitro upokojevali, zato so njihove pokojnine nizke in je marsikdo socialno ogrožen. Ministrstvo je predlagalo postopni dvig starostne meje za starostno upokojitev, in sicer s 65 na 67 let. Pogoj pa pri tem kljub vsemu ostaja 40 let delovne dobe. To zviševanje naj bi se pričelo dvigovati leta 2023, starost pa bi se zviševala za dva meseca na leto. Ministrica še napoveduje, da naj bi se pokojnine do leta 2025 dvignile za osem odstotkov.


63927783ca9302b70c776bb7960ed045
Profimedia
Uradne spremembe bo danes predstavila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.


Predvidena je določitev odmernega odstotka za 40 let dopolnjene pokojninske dobe za oba spola v višini 63 odstotkovter dodaten odmerni odstotek za skrb za otroke v višini 1,25 %. Za moške bo veljalo šestletno predhodno obdobje, za ženske pa bo višji odmerjeni odstotek pričel veljati takoj, ko dopolnijo 40 let pokojninske dobe. Če imate sedaj status upokojenca, lahko delate in prejmete največ 20 odstotkov pokojnine. Z novim predlogom se to v prvih treh letih zvišuje na 50 odstotkov.

spremembe pokojninskega sistema Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve