vestnik

Uporaba maske obvezna tudi v vseh kontaktnih športih? Strokovni svet predlaga spremembe

Rok Šavel, 20. 9. 2021
Nataša Juhnov
Veljaven odlok določa uporabo maske tudi pri športu, če ni mogoče zagotoviti razdelje 1,5 metra.
Aktualno

Strokovni svet RS za šport, ki ga vodi Sašo Norčič, je obravnaval problematiko obvezne uporabe zaščitnih mask tudi med izvajanjem športne dejavnosti, če ni zagotovljena medosebna razdalja vsaj 1,5 metre ter sklenil podati pobudo za spremembo odloka na način, da se zagotovi izvajanje športne dejavnosti v kontaktnih športih brez obvezne uporabe zaščitne maske.

Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 namreč v 11. členu določa, da je uporaba zaščitne maske obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih.

Športniki brez mask le ob zagotovljeni razdalji

Prav tako je uporaba zaščitne maske obvezna pri gibanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 1,5 metra. Izjema, ki jo navaja prvi odstavek 12. člena, velja za osebe, ki izvajajo športno vadbo (osebe, ki vadijo), če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj 1,5 metra.

"Takšno določilo zavezuje k uporabi mask tudi športnike med izvajanjem treningov in med tekmovanji v vseh kontaktnih športih (košarka, nogomet, rokomet, judo, odbojka…). Izvajanje kontaktnih športnih dejavnosti je praktično nemogoče z uporabo zaščitne maske. Izvajanje športnih dejavnosti na tekmovalni ravni je ne le neizvedljivo, ampak je lahko tudi nevarno. S tem sta praktično gledano onemogočena tako treniranje kot tekmovanje v športnih igrah in še mnogih drugih kontaktnih športih," opozarjajo v strokovnem svetu in poudarjajo, da je za izvajanje vsakršne športne dejavnosti že predpisan pogoj PCT.

"Strokovni svet RS za šport je podal pobudo Strokovni svetovalni skupini ministra za zdravje za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19, da poda pozitivno mnenje k predlogu Strokovnega sveta RS za šport da se Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 spremeni tako, da se omogoči izvajanje športne dejavnosti v kontaktnih športih brez obvezne uporabe zaščitne maske," so še sporočili iz strokovnega sveta pod vodstvom Pomurca.

strokovni-svet sašo-norčič šport maske ukrepi
Kaj zdaj berejo drugi