vestnik

Upravno sodišče Titove ni vrnilo, jo bo ustavno?

Rok Šavel, 2. 9. 2021
Marina Vrbnjak
Boj za Titovo ali Cesto osamosvojitve Slovenije se nadaljuje.
Aktualno

V novem nizu pravnih bojev okoli preimenovanja Titove ceste v Cesto osamosvojitve Slovenije tokrat slavi radenski župan Roman Leljak, a svoje bo pravzaprav povedalo še ustavno sodišče.

Po obvestilu radenskega župana, ki je pobudo za razpis referenduma glede Titove ceste štel za nedopustno, je Franc Vukajč, član civilne iniciative, sprožil upravni spor in pravico pobudnikov, ki se ne strinjajo s preimenovanjem razvpite ulice, že četrtič šel iskat na sodišče. Zdaj je znana odločitev upravnega sodišča, ki pa je zagotovo bolj po godu radenskega župana. Sodišče je namreč zavrglo tako Vukajčevo tožbo, kakor zahtevo za izdajo začasne odredbe, v kateri je predlagal, da sodišče zadrži izvajanje odloka, s katerim je bila ulica preimenovana.

civilna-iniciativa-radenci, radenci, civilna-iniciativa
Marina Vrbnjak
Franc Vukajč tokrat na upravnem sodišču ni uspel, kako bo na ustavnem?

Upravno sodišče opozorilo na kršitve ustave

Seveda pa to še ni konec. Upravno sodišče je tožbo zavrglo zaradi dejstva, da referendum o že objavljenem in uveljavljenem odloku ni več mogoč, župan pa nima pristojnosti, da bi izvajanje spornega odloka zaustavil. Gre torej zgolj za odločitev, ki temelji na procesni predpostavki in ne na vsebinski, sodišče namreč ni presojalo zakonitosti Leljakove odločitve. Ob tem je upravno sodišče izrecno opozorilo, da je "postopek sprejemanja splošnega akta občine, v katerem župan z razglasitvijo in objavo sprejetega splošnega akta ne počaka petnajst dni od njegovega sprejetja" obremenjen s kršitvijo ustave.

Kot še poudarja upravno sodišče v obrazložitvi, je v tem primeru mogoče začeti postopek s pobudo za oceno ustavnosti in zakonitosti postopka pred ustavnim sodiščem. Ravno tako je mogoče zahtevati zadržanje izvršitve odloka, njegovo razveljavitev pa lahko zahteva najmanj pet odstotkov volivcev. Boj za Titovo se tako, kot kaže, ponovno seli na ustavno sodišče.

titova-cesta občina-radenci roman-leljak franc-vukajč
Kaj zdaj berejo drugi