vestnik

Uradno: Pahor razpisal volitve, mandatar ne bo nujno tudi zmagovalec volitev

Rok Šavel, 9. 2. 2022
Bobo
Pahor je poudaril, da si v predvolilni kampanji želi razpravo o načrtih za prihodnost in ne zgolj o tem, kdo bo sodeloval s kom ali proti komu.
Aktualno

Po pričakovanju in napovedih je danes predsednik Republike Slovenije Borut Pahor podpisal odlok o razpisu rednih volitev v državni zbor, ki bodo v nedeljo, 24. aprila 2022.

Predsednik Borut Pahor je uresničil napovedano in danes podpisal odlok o razpisu rednih državnozborskih volitev, ki bodo 24. aprila 2022. Odlok bo danes objavljen v uradnem listu, v skladu z njim pa roki za volilna opravila začnejo teči v ponedeljek, 14. februarja. Pahor je ob tem sporočil, da bo mandat za sestavo nove vlade podelil kandidatu, ki bo med poslanci imel absolutno podporo, torej 46 glasov ali več.

"Vodje poslanskih skupin bom prosil, da mi to podporo izkažejo s podpisi poslank in poslancev. Zavedam se, da to ni predpisana norma. Toda zlasti izkušnje po volitvah predsednika vlade leta 2018 in 2020 napotujejo k običaju, da se potrebna podpora izkaže predsedniku republike s podpisi poslank in poslancev. To se je izkazalo za zelo koristno in verodostojno, ko so februarja 2020 predlagatelji izkazali potrebno podporo za kandidaturo sedanjega predsednika vlade z zadostnim številom podpisov poslank in poslancev," je pojasnil in dodal, da šele, če nedvoumne potrebne podpore kandidatu za mandatarja ne bo, bo mandat zaupal vodji stranke, ki je relativna zmagovalka volitev.

Ob tem je v predvolilnem času pozval k visoki ravni kulture dialoga in poudaril, da si želi razprave o načrtih za prihodnost. "Predvolilna soočenja naj ne bodo zožena zgolj na vprašanja, kdo bo sodeloval s kom ali proti komu. To je tudi zelo dragocen čas za razpravo o vizijah in stvarnih načrtih za prihodnost," je izpostavil predsednik države.

borut-pahor volitve-v-državni-zbor