vestnik

Cigler Kralj: Drugi krog cepljenja v domovih za starejše 18. januarja

STA, Vestnik, 11. 1. 2021
Sašo Švigelj
Janez Cigler Kralj; Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.
Aktualno

Drugi krog cepljenja proti covidu-19 bo v domovih za starejše po načrtih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) sledil v 21-dnevnem roku od prvega cepljenja oziroma 18. januarja, je napovedal minister za delo Janez Cigler Kralj. Cepljenje proti covidu-19 sicer teče po načrtu, je dodal.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cigler Kralj je tudi opozoril, da omenjeno prvo cepljenje še ne predstavlja popolne zaščite oz. da po podatkih zdravstva zagotavlja le 50- do 70-odstotno zaščito. Ocenil je, da zato še ni nastopil čas za sproščanje ukrepov in dodal, da so sicer v prvem krogu cepljenja v domovih za starejše porabili nekaj več kot 12.000 odmerkov cepiva. Do cepiva so bili prvi upravičeni stanovalci domov za starejše, cepili pa so skoraj vse stanovalce, ki še niso zboleli ali preboleli te bolezni, je zagotovil. Glede cepljenja zaposlenih v domovih za starejše je ocenil, da je zanimanje nekaj nižje, kot bi želeli in kot bi bilo po mnenju zdravstva dobro.

koronavirus
Reuters
V slovenskih domovih za starejše se je prejšnjo nedeljo začelo cepljenje proti covidu-19.

Pristojni se trudijo promovirati cepljenje in pokazati njegovo pozitivno stran, "ki je garant, da bi lahko v doglednem času oz. po drugem cepljenju prešli nazaj na normalno življenje", je poudaril. Minister sicer meni, da se bo zanimanje za cepljenje okrepilo, ko bodo še neodločeni zaposleni v domovih za starejše videli njegove pozitivne učinke. Cepivo je po njegovem mnenju varno in cepljene ščiti. Sicer pa pristojni in NIJZ za okrepitev zanimanja za cepljenje načrtujejo promocijsko kampanjo, je dodal.

janez-cigler-kralj cepljenje dso domovi-za-starejše cepivo drugi-odmerek