vestnik

Urška Klakočar Zupančič nova predsednica DZ, klub pomurskih poslancev bo vodil Horvat

STA, Vestnik.si, 13. 5. 2022
Vestnik.si
Klub pomurskih poslancev bo sestavljalo sedem pomurskih poslancev. Poleg predsednika kluba Jožefa Horvata so v klubu še Janez Magyar, Damijan Zrim, Sara Žibrat, Vera Granfol, Tine Novak in Ferenc Horvath.
Aktualno

Poslanci so na današnji ustanovni seji za novo predsednico DZ izvolili Urško Klakočar Zupančič, ki bo po 14 predhodnikih prva ženska na tem položaju. Na tajnem glasovanju jo je podprlo 55 poslancev, 25 jih je glasovalo proti.

Novoizvoljena predsednica je v nagovoru DZ po izvolitvi dejala, da je izjemno počaščena, ker so ji poslanci izkazali čast, da postane prva ženska na čelu DZ. "Razsežnosti in verjetno tudi zgodovinske vrednosti te izvolitve se zelo veselim. Po dobrih 30 letih samostojnosti na čelo državnega zbora stopam kot ženska, morda je to prvi znanilec spremembi, ki jih naša država zelo potrebuje," je dejala. Meni, da pot pred novim sklicem DZ ni ravna in gladka, ampak vijugasta. Verjame, da jih vse povezuje iskrena želja, da za državo naredimo nekaj dobrega in da vsak od njih prispeva k boljšemu življenju. Po njenih besedah smo preživeli dve zelo težki leti, ki sta ju zaznamovali epidemija in padec pravne države. "Pravna država je najvišji postulat demokratične države, ki mora vedno ostani neokrnjena," je pozvala. Kandidaturo za novo predsednico je vložilo 53 poslancev najverjetnejše prihodnje koalicije, Gibanja Svoboda, SD in Levice. Na tajnem glasovanju je glasovnice oddalo 87 poslancev, za jih je glasovalo 55, proti pa 25. Sedem glasovnic je bilo neveljavnih.

»Na današnji konstitutivni seji smo potrdili mandate poslank in poslancev IX. sklica Državnega zbora RS. Med sejo smo po tradiciji ustanovili tudi Klub pomurskih poslancev, ki mu predsedujem. Pomurke in Pomurci smo v tem mandatu rekordno zastopani. Verjamem, da bomo pomurski poslanki in poslanci dobro in uspešno sodelovali za dobrobit vseh Pomurk in Pomurcev ter celotnega naroda in vsem nam drage Slovenije. Še enkrat se zahvaljujem vsem volivkam in volivcem, da vas smem že 5. mandat zastopati v državnem zboru,« je na Facebook profilu zapisal Jožef Horvat. Klub pomurskih poslancev bo sestavljalo sedem pomurskih poslancev. Poleg predsednika kluba Jožefa Horvata so v klubu še Janez Magyar, Damijan Zrim, Sara Žibrat, Vera Granfol, Tine Novak in Ferenc Horvath.

Državni zbor je na današnji seji odločal o potrditvi vseh poslanskih mandatov skupaj. Mandatno-volilna komisija (MVK), ki se je sestala med prekinitvijo ustanovne seje, je namreč državnem uzboru predlagala, naj potrdi vseh 90 poslanskih mandatov, saj nobeden od njih ni bil sporen. Člani MVK so imeli sicer na mizi tri vloge za presojo izidov volitve, tudi o mandatu Ferenca Horvatha, a o njih niso odločali, ker niso izpolnjevale pogojev za obravnavo.

dz predsednik volitve