vestnik

Usoda okuženih oskrbovancev ljutomerskega doma bo bolj jasna v četrtek

STA, Vestnik, 22. 4. 2020
Nataša Juhnov
Dom starejših Ljutomer.
Aktualno

Minister Tomaž Gantar je po zavrnitvi ptujske bolnišnice prejel več ponudb bolnišnic in zdravstvenih domov, ki so pripravljeni sprejeti oskrbovance ljutomerskega doma starejših občanov, so sporočili z ministrstva. Napovedali so, da se bo za nadaljnje korake odločil po četrtkovem obisku terena, da pa pričakuje tudi sodelovanje ljutomerskega doma.

Kot so sporočili z ministrstva za zdravje, se bo Gantar za nadaljnje korake v zvezi z razmerami v ljutomerskem domu starejših občanov odločil na podlagi pogovorov, ki jih bo v četrtek opravil med obiskom na terenu, in v dogovoru s strokovno skupino na ministrstvu.

Minister za zdravje je v izjavi za Televizijo Slovenija napovedal, da bo obiskal več zdravstvenih domov in bolnišnic v tistem koncu države, nato pa se bodo odločali, katere rešitve so najbolj primerne za ljutomerski dom, ki ga je označil za specifičen primer.

Pojasnil je, da iščejo več različnih rešitev, da pa je težava v tem, ker "ekipe, ki so že sodelovale pri pomoči temu domu, ne želijo več sodelovati".

Jih bodo namestili v Psihiatrično bolnišnico Ormož ali na ortopedsko kliniko v Ljubljani?

Na vprašanje, ali je možnost, da bi nekatere oskrbovance iz ljutomerskega doma, ki so okuženi z novim koronavirusom, a sicer ne potrebujejo bolnišnične oskrbe, namestili v Psihiatrično bolnišnico Ormož ali na ortopedsko kliniko v Ljubljani, je odgovoril, da se o tem niso pogovarjali. "V primeru ustreznega sodelovanja verjetno tudi ne bi bila potrebna nobena selitev, ker bi dobili ustrezno število zdravstvenih delavcev, ki so pripravljeni nuditi pomoč. Ampak predpogoj je sodelovanje s strani doma, to bo pa moralo tudi zagotoviti resorno ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti," je dodal.

Tomaž Gantar3
sta
Tomaž Gantar


Glede opozoril več domov starejših občanov, da nimajo dovolj prostora za izvedbo ukrepov iz načrta zdravstvene obravnave v socialnovarstvenih zavodih v primeru okužbe z novim koronavirusom, je minister dejal, da prostorske težave v domovih za starejše niso nič novega, zato so posameznim tudi ponujali pomoč. Po njegovih besedah bi bile denimo možne selitve, tudi predhodne.

Kot je spomnil minister, je bil največji problem v treh domovih za starejše. V dveh so po njegovih besedah s pomočjo zdravstvenih delavcev iz bližnjih zdravstvenih ustanov uspeli težave rešiti, "zataknilo se je v Ljutomeru, kjer so sami zdravstveni delavci ugotavljali, da zaradi nesodelovanja vodstva pač ne morejo svojega dela opraviti in da tu na ta način ni rešitve". 

V torek so sicer v Domu starejših občanov Ljutomer odvzeli 25 vzorcev, na testiranju sta bila pozitivna dva stanovalca in eden zunanji zaposleni. Skupno je bilo do torka okuženih 113 ljudi, od tega 83 stanovalcev, 22 zaposlenih in osem zunanjih sodelavcev, ki pomagajo v domu. Do torka je ozdravelo 26 stanovalcev in osem zaposlenih.

Preberite še:

V Ljutomeru tri nove okužbe, kaj bo s selitvijo okuženih, ni jasno

Gantar: Selitev oskrbovancev ljutomerskega doma starejših v ptujsko bolnišnico odpade

Zaposleni DSO Ljutomer ministru Gantarju: "Kako si sploh upate, kaj vas res ni sram"

koronavirus minister zdravje starejši