vestnik

Ustavno sodišče do končne odločitve zadržalo preimenovanje Titove ceste v Radencih. Leljak bo predlagal referendum

M.V. , STA, 27. 7. 2020
Marina Vrbnjak
Župan Radencev Roman Leljak je zavrnil pobudo 127 podpisnikov za referendum, na katerem bi odločali o preimenovanju Titove ceste v Cesto osamosvojitve Slovenije. Podpisniki so se na odločitev pritožili na upravno sodišče.
Aktualno

Ustavno sodišče je zadržalo izvrševanje spremenjenega občinskega odloka o imenovanju ulic, trgov in naselij v Radencih do končne odločitve glede pobude o referendumu, na katerem bi v tem zdraviliškem kraju odločali o preimenovanju Titove ceste v Cesto osamosvojitve Slovenije. Na odločitev se je odzval župan Roman Leljak.

Po presoji ustavnega sodišča ni izkazano, da bi zadržanje izvrševanja izpodbijanega občinskega odloka lahko povzročilo občutnejše škodljive posledice, zlasti ob upoštevanju dejstva, da je poimenovanje Titova cesta v veljavi že vsaj od leta 1979. Če spremembe ne bi zadržali, pa bi v primeru kasnejše razveljavitve oziroma odprave odloka zaradi morebitne protiustavnosti oziroma nezakonitosti lahko nastali nepotrebni stroški tako za stanovalce kot za občino (plačilo menjave dokumentov, hišnih in uličnih označb ter dela, ki je za to potrebno), piše v sklepu ustavnega sodišča, ki je bil sprejet 1. julija.

radenci, peticija
Marina Vrbnjak
Ustavno sodišče je v postopku za preizkus pobude Franca Vukajča sklenilo, da se izvrševanje Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o imenovanju ulic, trgov in naselij v zdraviliškem kraju Radenci do končne odločitve Ustavnega sodišča zadrži.

Ker so po presoji ustavnega sodišča posledice, ki bi nastale z izvrševanjem izpodbijanega odloka, hujše od posledic, ki jih lahko povzroči zadržanje izvrševanja izpodbijanega odloka, je sodišče zadržalo izvrševanje odloka do končne odločitve. Sklep je sodišče sprejelo s sedmimi glasovi proti dvema. Kot je povedal pobudnik Franc Vukajč, gre za vmesno zmago. "To ni končna odločitev, a gremo proti smeri dobre končne odločitve," je prepričan. S preimenovanjem ulice se po njegovih besedah ne strinjajo skoraj vsi tam stanujoči. "Le za tri osebe lahko rečem, da se niso popolnoma izrekle glede preimenovanja," je dejal.

Odločitev je bila sprejeta v postopku za preizkus pobude o referendumu, na katerem bi v Radencih odločali o preimenovanju Titove ceste v Cesto osamosvojitve Slovenije. Slednje je občinski svet sprejel 28. maja, pobudniki referenduma pa so se temu uprli, ker je Titova cesta po njihovem zgodovinsko dejstvo, na kateri so in bodo lahko gradili bodočnost, ter gre po njihovem mnenju za popolnoma nepotrebno provokacijo župana Romana Leljaka.

radenci, občina-radenci
M.V.
Po presoji ustavnega sodišča ni izkazano, da bi zadržanje izvrševanja izpodbijanega občinskega odloka lahko povzročilo občutnejše škodljive posledice, zlasti ob upoštevanju dejstva, da je poimenovanje Titova cesta v veljavi že vsaj od leta 1979

Na odločitev sodišča se je odzval radenski župan, ki je na svojem Facebook profilu zapisal, da bo na naslednji seji odpravil odlok o preimenovanju in predlagal referendum. "Tega bi izvedli spomladi 2021 leta. Strošek z referendumom bi bil bistveno manjši kot strošek pravdanja, ob dejstvu, da nimamo zagotovil o pravičnem delovanju pravne države. Čudi, da je sedem ustavnih sodnikov v nasprotju s svojo dosedanjo prakso kljub neizkoriščanju pravnih sredstev prehitelo sodnike Upravnega sodišča in so zaščitili Titovo cesto," je še zapisal.

Več preberite: Referendumska pobuda gre na sodišče 

sodišče ustava občina referendum