vestnik

Ustavno sodišče zadržalo pogoj PC v državni upravi

Vestnik, 30. 9. 2021
STA
Pred ustavnim sodišče so se danes zbrali nasprotniki pogojev PC in PCT.
Aktualno

Ustavni sodniki so odločali o pobudi Policijskega sindikata Slovenije, da je pogoj PC nezakonit in neustaven.

Ustavno sodišče je zadržalo izvajanje določb odloka, ki je s petkom za zaposlene v državni upravi uvajal pogoj prebolelosti ali cepljenja (PC). Za zadržanje je glasovalo sedem, proti pa sta glasovala sodnika Klemen Jaklič in Marko Šorli, ki sta napovedala odklonilni ločeni mnenji. "To je še ena v vrsti odločitev te sestave, ki se je s pravnimi argumenti in v okviru ustavnosodne doktrine o zadržanjih preprosto ne da konsistentno obrazložiti," je v tvitu zapisal Jaklič.

Kot so zapisali v odločitvi, iz navedb vlade tako ni mogoče sklepati, da bi bilo delovanje državne uprave tako ogroženo, da je treba določiti strožji pogoj za opravljanje dela. »Ti podatki ne izhajajo niti iz javno dostopnih podatkov oziroma informacij, ki jih javnosti posreduje zdravstvena stroka,« so utemeljili. Prav tako so poudarili, da »ni mogoče spregledati, da je vsako cepljenje po naravi stvari za posameznika trajen in nepovraten ukrep, do katerega v primeru zahteve po izpolnjevanju pogoja PC lahko pride proti volji posameznika. Zato ni upoštevna tudi trditev Vlade, da pomeni izpodbijana določba ukrep začasne narave.«

V Policijskem sindikatu Slovenije so odločitev ustavnega sodišča glede zadržanja izvajanja določb odloka pozdravili. Kot je dejal predsednik sindikata Rok Cvetko, od delodajalca pričakujejo, da bo "absolutno spoštoval to odločitev".

tabla ustavno sodišče
STA
Ustavno sodišče je sprejelo odločitev.

Vloženih več ustavnih pobud

Zaradi pogoja PC v državni upravi je bilo sicer vloženih več ustavnih pobud. Vlada je pred kratkim namreč sklenila, da bodo morali s 1. oktobrom zaposleni v državni upravi, ki bodo želeli delo opravljati v prostorih delodajalca, izpolnjevati pogoja preboleli ali cepljeni, medtem ko se bo iz t. i. pogoja PCT izloči T, torej testiranje. Ta pogoj naj bi veljal za ožjo državno upravo (ministrstva, organi v sestavi, inšpekcije, policija, vojska in upravne enote), in ne za celoten javni sektor.

Če izvajanja odloka ustavni sodniki ne bi zadržali, bi lahko že v petek nastale težave pri zagotavljanju dovolj zaposlenih na delovnih mestih v policiji, zaporih, na upravnih enotah, tudi klicnih centrih na številko 112. 

Pred ustavnim sodiščem se je dopoldne, v času obravnave zahteve, zbralo nekaj protestnikov, ki nasprotujejo uvedbi pogoja PC v državni upravi. Policija je varovala območje pred vhodom v sodišče, ki ga je ogradila z ograjo.

ustavno-sodišče odločitev pct-pogoj
Kaj zdaj berejo drugi