vestnik

Ustregli manjšini, kjer je ni

Majda Horvat, Andrej Bedek, 2. 3. 2020
Nataša Juhnov
Jožef Horvat: »Niso problem novi madžarski TV-programi. Problem je, ker nepristojni kar širijo in razglašajo narodnostno mešana območja v Prekmurju.« Foto Nataša Juhnov
Aktualno

Z razlago, da želi ugoditi pripadnikom narodnosti, operater programe madžarske nacionalne televizije ponuja tudi v občinah, ki niso na narodnostno mešanem območju – Posel spodbujal narodnostni poslanec Ferenc Horvath

Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost (PMSNS) je v petek, 21. februarja, na svoji spletni strani objavila vest, da je družba Telemach kot ponudnik kabelskih televizijskih programov pred dnevi obvestila Ferenca Horvatha, poslanca in predsednika sveta PMSNS, da so »po njegovi večkratni prošnji uspeli urediti dodajanje madžarskih programov v digitalno programsko shemo«. V torek je operater uporabnikom dodal madžarske programe M1, M2, M4, M5 in Duna TV.
Kot so še navedli, je poslanec pisal tudi drugim ponudnikom televizijskih programov, in sicer A1 Slovenija, T-2 in Telekomu Slovenija, ter jih prosil, da tudi oni vključijo v svoje programske sheme programe madžarske nacionalne televizije, »kajti Madžarska je ponudila sosednjim državam, da lahko operaterji to storijo brezplačno«.
Programov ne odvzemajo


Še pred tem so novico o spreminjanju sheme televizijskih programov z dodajanjem madžarskih in po prvih neuradnih informacijah tudi o umikanju nekaterih lokalnih slovenskih programov izvedeli uporabniki storitev Telemacha iz Odranec, kar je pri nekaterih sprožilo nezadovoljstvo, še bolj pa je to podžgala razlaga, ki jo je pozneje Telemach poslal našemu mediju. Navedli so, da ne bodo zamenjali ali odstranili nobenega televizijskega programa, temveč jih dodajali, bodo pa zaradi spremembe programske sheme obstoječi programi zamenjali programska mesta. Toda ta ostanejo enaka za najbolj gledane slovenske programe.
Poenotili območje
»Do spremembe programske sheme bo prišlo pri naročnikih na območjih Lendave, Odrancev, Velike Polane in Črenšovcev. Ker na omenjenih območjih prebiva številna madžarska skupnost, smo prejemali veliko interesa za dodajanje madžarskih televizijskih programov, saj smo do tega trenutka v digitalni programski shemi oddajali le enega – Duna World. Zaradi večkratnih pozivov k dodatnim programom v madžarskem jeziku, ki smo jih prejeli od naročnikov Telemachovih storitev, ki živijo na dvojezičnem območju, smo se z madžarsko televizijo dogovorili za vključitev programov M1, M2, M4, M5 in Duna TV v digitalno programsko shemo,« so še zapisali. Dodali so, da skušajo kot operater izpolniti pričakovanja in želje uporabnikov glede ponudbe vsebin, zato dodajajo tudi avstrijske, italijanske in hrvaške programe, s katerimi želijo izpolniti pričakovanja »drugih manjšin« v Sloveniji.


Obvestilo o nadgradnji digitalne programske sheme EON in njenem poenotenju na območju Lendave, Črenšovec, Odranec in Velike Polane je v začetku tedna Telemach objavil tudi na svoji spletni strani.

telemach, televizija, televizijski-program
Nataša Juhnov
Pri sklepanju poslov s televizijskim operaterjem je posredoval narodnostni poslanec Ferenc Horvath. Foto Nataša Juhnov


Kdo o narodnostnem območju
Na informacijo PMSNS, ki med drugim razkriva, da je pri sklepanju (poslovnih) dogovorov o ponudbi programov madžarske nacionalne televizije posredoval narodnostni poslanec Ferenc Horvath, ter na potezo Telemacha, ki je televizijsko programsko shemo poenotil na veliko širšem območju, kot živi manjšina, se je s poslanskim vprašanjem vladi odzval tudi Jožef Horvat. »Niso problem novi madžarski TV-programi. Problem je, ker nepristojni kar širijo in razglašajo narodnostno mešana območja v Prekmurju,« je zapisal. Telemachovo utemeljitev narodnostnega območja je označil za nenavadno in neutemeljeno, ni pa izključena možnost, še zapiše, da je bil Telemach zaveden. Vladi tudi očita, da je težave Prekmurja ne zanimajo dovolj in da tamkajšnje Slovenke in Slovence izpostavlja okrepljenim ekonomskim vplivom sosede.
Le tehnični oz. (finančni) razlog?


Da razen na območju Lendave v drugih občinah, torej v Odrancih, Veliki Polani in Črenšovcih, ne živijo pripadniki manjšine v večjem številu in da zato s teh območij operater najverjetneje ni zaznal velikega interesa naročnikov za dodajanje madžarskih televizijskih programov, smo Telemach kasneje opozorili še sami. Vprašali pa smo tudi, ali tehnične možnosti ne dopuščajo diferenciranega ponujanja televizijskih programov po posameznih lokacijah ali pa se za to možnost niso odločili zaradi stroškov, ki bi jih imeli z najemom dodatnih optičnih vlaken oziroma namestitve dodatne opreme po posameznih lokacijah.
Diferenciacija ni možna
V obširnem odgovoru so nam med drugim sporočili, da bosta sprememba in prehod na digitalno programsko shemo potekala po vsej Sloveniji. Vsi Telemachovi uporabniki, ki za gledanje programov uporabljajo digitalne sprejemnike EON ali aplikacijo EON, pa lahko spremljajo na novo dodane madžarske programe. »Za kraje Lendava, Odranci, Velika Polana in Črenšovci imamo en televizijski signal. To tehnično pomeni, da te kraje 'napajamo' z enotno programsko shemo. Diferenciacija programske sheme po posamezni občini ali celo posameznem uporabniku torej tehnično ni mogoča. Na koncu pa je odločitev posameznika, ali bo spremljal programe, ki so na voljo, ali ne,« so še zapisali. Telemach je zgradil in je lastnik optičnega kabelskega omrežja na območju občin Lendava, Črenšovci in Velika Polana, na območju Občine Odranci pa je odprto širokopasovno omrežje (OŠO), pri čemer je Telemach eden od operaterjev, ki ponujajo svoje storitve.

madžarska tv-programi
Kaj zdaj berejo drugi