vestnik

Utroša ob vrnitvi pomurskih gasilcev: "Nismo junaki. Svoje delo bomo nadaljevali tudi takrat, ko bodo kamere ugasnile"

R.Š., 24. 7. 2022
Vanesa Jaušovec
Pomurski gasilci so izkazali izjemno solidarnost, ko so se množično odzvali klicu na pomoč ob največjem požaru v zgodovini Slovenije. Vodil jih je regijski poveljnik Dušan Utroša.
Aktualno

Poveljnik pomurskih gasilcev Dušan Utroša se je odzval ob uspešno opravljenem delu dveh kontingentov pomurskih gasilcev na goriškem Krasu.

Danes se je varno vrnilo domov okoli 400 gasilcev, ki so se včeraj zgodaj zjutraj odpravili na pomoč na goriški Kras, kjer je izbruhnil največji požar v slovenski zgodovini. To je bil že drugi kontingent gasilcev iz regije, saj se je prva ekipa, ki je štela 69 gasilcev, odpravila na Kras le nekaj dni prej. Danes na območju obsežnega požara vlada optimizem, saj so požar uspeli spraviti pod nadzor.

PREBERITE ŠE: 

(FOTO) Pomurski gasilci so se vrnili domov

Požar trenutno pod nadzorom, Golob napovedal preventivni načrt za zaščito Krasa



Po besedah vodje intervencije Simona Vendramina bodo morali požarišče nekaj dni skrbno nadzorovati. Ob izražanju hvaležnosti vsem, ki so priskočili na pomoč, pa gasilci opozarjajo ljudi, naj ne hodijo opazovat pogorišča, saj je to zelo nevarno, s tem pa tudi ovirajo delo gasilcev. Območje požara je danes ponovno obiskal tudi premier Robert Golob, ki je napovedal nadaljnje aktivnosti glede sanacije požara in priprave obsežnega preventivnega načrta za preprečevanje ponovnih izbruhov.

Poveljnik obeh kontingentov pomurskih gasilcev je bil regijski poveljnik Dušan Utroša, njegov namestnik pa Damijan Jaklin. Pomočnik je bil Borut Koren, nalogo šoferja poveljnika in tajnika je ob prvi odpravi opravljal Marjan Zver, ob drugi pa Simon Matjašec.

Utroša je danes na družbenem omrežju Facebook zapisal, da ni bilo enostavno, v enem primeru kritično, ampak se je tokrat izšlo. "Kot vaš poveljnik po vsem občutim ponos, mir in olajšanje. Hvala vam. Z izjemno vodstveno ekipo in več sto predanimi gasilci ter vozili smo izpolnjevali svojo prostovoljno gasilsko poslanstvo na drugi strani države. Ne z besedami, amapak dejanji. Nismo junaki, le svoje delo delamo skupaj z ostalimi slovenskimi gasilci, Slovensko vojsko, Slovensko policijo, Civilno zaščito, NMP, gozdarji, tujci... In svoje delo bomo nadaljevali tudi takrat, ko bodo kamere ugasnile. Prepričan sem, da se boste ob aktiviranju ponovno odzvali klicu na pomoč. Še naprej ostanimo zvesti ljudem in domovini," je zapisal poveljnik pomurskih gasilcev.
dušan-utroša pomurski-gasilci kras intervencija požar