vestnik

Utrujenost – eden od vzrokov za nesreče na pomurskih cestah

ABE, 6. 8. 2018
arhiv
Že tako je poleti na cestah velika gneča, ki povzroča nejevoljo, utrujenost pa še dodatno poslabša zbranost, ki je nujna za varno udeležbo v prometu.
Aktualno

Policisti opozarjajo, da se prepričajte o zastojih in zgostitvah prometa, preden se odpravite na pot. Dobro je tudi preveriti, kakšno vreme nas čaka na vožnji.

Slovenijo je zajel vročinski val, zato tudi že policisti opozarjajo na nekatere previdnostne ukrepe. Še posebej pozorni naj bodo vozniki, saj visoke temperature zraka pogosto obremenilno vplivajo na vožnjo, so sporočili.
Utrujenost povzroča nesreče
Po podatkih Postaje prometne policije Murska Sobota na pomurski avtocesti in tudi drugod po avtocestah do nesreč pogosto prihaja tudi zato, ker voznike za krmilom premaga utrujenost. Voznik običajno pogosto kar zaspi in potem z avtomobilom zapelje s ceste. Murskosoboški prometni policisti so tako že obravnavali prometno nesrečo, ki jo je zakrivil utrujen voznik. Povzročitelji so sicer največkrat tujci iz Vzhodne Evrope, ki potujejo na Zahod ali nazaj domov, najdejo pa se tudi domačini, ki gredo ali se vračajo s potovanj oziroma z oddiha. Zgodilo se je že, da so v takih primerih najhujše preprečili policisti tudi z uporabo provide, zmogljivega vozila z nadzornim sistemom za ugotavljanje prekrškov, saj jim je v oko padel voznik, ki je sumljivo vijugal od roba do roba. Ko so vozilo ustavili, so policisti vozniku, ki je bil negativen na vse preizkuse, pokazali posnetek njegove vožnje in mu naročili, naj zapelje na počivališče, kjer si bo odpočil.


Največ prometnih nesreč se zgodi zaradi neprilagojene hitrosti, med vzroki tragičnih nesreč pa sta po mnenju prometnih strokovnjakov tudi utrujenost voznikov in vročina, ki vpliva na njihove možgane in splošno slabo počutje. Že tako je poleti na cestah velika gneča, ki povzroča nejevoljo, utrujenost pa še dodatno poslabša zbranost, ki je nujna za varno udeležbo v prometu. Utrujenost je posledica sončne svetlobe in segrevanja avtomobila med vožnjo ter je najpogostejša med 1. in 6. uro zjutraj ter med 14. in 16. uro popoldne.


Policisti, tudi pomurski, zato voznikom, ki se odpravljajo na pot, svetujejo, naj svoje vozilo pred daljšim potovanjem dobro prezračijo, se razgibajo, med vožnjo pa naj uživajo osvežilne brezalkoholne pijače. "Na pot se vedno odpravite spočiti, če se med vožnjo utrudite, pa se čimprej ustavite in si odpočijte. Svetujemo, da si med daljšo vožnjo večkrat vzamete čas za odmor, se sprehodite in se pretegnete ter zaužijete dovolj tekočine. Pomembna je tudi pravilna nastavitev klimatske naprave, kjer nastavljena temperatura ne sme preveč odstopati od dejanske. Ne vozite z japonkami, natikači, sandali z visoko peto, oblačila naj bodo lahka in zračna," so v opozorilu zapisali pri policiji.


Seveda pa je treba vedno upoštevati vse cestnoprometne predpise, vožnjo prilagoditi prometnim razmeram in svojim sposobnostim ter voziti strpno.

vožnja vročina