vestnik

V 74. letu umrl Nikolaj Szepessy, veliki Beltinčan

Vestnik, 26. 8. 2021
A. Nana Rituper Rodež
Nikolaj Szepessy
Aktualno

V Beltincih je v 74. letu starosti umrl Nikolaj Szepessy, zdravnik, anesteziolog, zbiratelj in varuh kulturne dediščine ter častni občan Občine Beltinci.

Szepessy je imel izjemno rad svoj rojstni kraj in je leta z veliko ljubeznijo zbiral gradivo in dokumente, ki so povezani z dediščino kraja, beltinskega gradu in plemiških rodbin. Njegova velika zasluga je, da so v beltinskem gradu uredili stalno muzejsko zbirko Zgodovina zdravstva v Pomurju in grofičin salon rodbine Zichy, ob tem pa je nastala tudi pregledna razstava Plemiške družine v Beltinskem gradu.

Za njegov prispevek mu je Občina Beltinci nedavno podelila naslov častnega občana. Pred leti je prejel tudi častno Valvasorjevo priznanje za ohranjanje premične kulturne dediščine in za donacijo lekarniško-zdravstvene zbirke Pomurskemu muzeju. Szepessy si je tudi dolga leta prizadeval za vrnitev beltinskega gradu občini Beltinci.

nikolaj-szepessy, beltinci
A. Nana Rituper Rodež
Nikolaj Szepessy na oknu svoje hiše, ko smo ga obiskali prejšnji teden.

»Polno medicinske opreme še imam, in želel bi si, da bi nekoč postavili tudi zbirko o zdravstvu v Pomurju, nam je v pogovoru za Vestnik povedal komaj en teden nazaj, ko smo ga obiskali na njegovem domu in nam še s toliko volje in energije pripovedoval o svojem poslanstvu. 

Celotni prispevek si lahko preberete na tej povezavi

nikolaj-szepessy beltinci beltinski-grad