vestnik

V akciji Naj javno stranišče med mestnimi občinami priznanje Murski Soboti, med nemestnimi Ormožu

STA, 19. 11. 2022
dreamstime
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen je v petek podelilo priznanja za najbolj urejena javna stranišča za 2022. Priznanje Naj javno stranišče v kategoriji mestnih občin je prejela Mestna občina Murska Sobota, v kategoriji nemestnih občin Občina Ormož, v kategoriji bencinskih servisov pa bencinski servis Petrol Grabonoš v smeri Maribora.

Straniščno metlico za najslabše urejena javna stranišča leta 2022 je tudi letos med mestnimi občinami dobila Mestna občina Nova Gorica, čeprav so na novo postavili osem javnih stranišč. V kategoriji ostalih občin je straniščno metlico za najslabše urejena javna stranišča dobila Občina Lenart, med bencinskimi servisi pa bencinski servis OMV Sap v smeri Novega mesta, so sporočili iz društva.

Vodja in koordinatorica akcije Naj javno stranišče Danica Koren je na petkovi sklepni prireditvi na Ptuju povedala, da je ocenjevalna komisija tudi letos, upoštevaje usmeritve Nacionalnega inštituta za javno zdravje, dala velik poudarek zagotovitvi razkužil in uporabi papirnatih brisač namesto električnih sušilcev za roke. Posebna pozornost je bila namenjena straniščem za osebe na invalidskih vozičkih.

Med mestnimi občinami, ki so napredovale po lestvici navzgor, izpostavljajo zmagovalko Mestno občino Murska Sobota, ki se je lani uvrstila na četrto mesto. Lanska zmagovalka v kategoriji nemestnih občin je bila Občina Krško. Ker pa je postala mestna občina, je letos kandidirala v skupini mestnih občin in zasedla drugo mesto.



Na področju zagotavljanja novih javnih stranišč sta se izkazali Mestna občina Nova Gorica in Občina Ajdovščina. Lani sta imeli po eno javno stranišče, letos pa so jih v Novi Gorici prijavili skupno devet, v Ajdovščini pa sedem.

Organizatorji z veseljem ugotavljajo, da je večina javnih stranišč lepo vzdrževanih, čistih in urejenih. S splošnim stanjem so zadovoljni, so zapisali.


Današnji dan je sicer svetovni dan stranišč. Združeni narodi izpostavljajo, da po svetu še vedno 3,6 milijarde ljudi uporablja neprimerna stranišča, ki škodijo njihovemu zdravju in onesnažujejo okolje.

zdravje akcija