vestnik

V Avstriji na delovnem mestu obvezen pogoj PCT. Delavcu kazen do 500 evrov

STA, Vestnik.si, 1. 11. 2021
Nataša Juhnov
Avstrija. Slika je simbolična.
Aktualno

V Avstriji je od danes na delovnem mestu obvezen pogoj PCT. Delodajalec mora sedaj preverjati, ali je zaposleni cepljen proti covidu-19, prebolel oziroma ima negativen test na novi koronavirus. Prihodnjih 14 dni bo veljalo še prehodno obdobje, ko bodo lahko zaposleni, ki nimajo dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT, nosili zaščitno masko tipa ffp2.

Nadzor bodo opravljali predstavniki zdravstvenih organov, vendar bo moral izpolnjevanje pogojev preverjati tudi delodajalec, poroča časnik Kronen Zeitung na svoji spletni strani. V Avstriji bodo 15. novembra še dodatno zaostrili ukrepe. Po besedah ministra za zdravje Wolfganga Mücksteina od takrat ne bodo več veljali hitri testi, ampak bodo morali necepljeni predložiti negativni izvid PCR testa.

dunaj, covid19, avstrija
Matej Fišer
Dunaj. Slika je simbolična.

Pri kršenju pravil grozi zaposlenim kazen v višini do 500 evrov, delodajalcem pa kazen v višini do 3600 evrov.

V Avstriji beležijo porast števila okužb. V zadnjem dnevu so potrdili še 4523 novih okužb z novim koronavirusom, kar je precejšen porast s prejšnjim tednom, ko so v ponedeljek poročali o 2850 okužbah. V bolnišnicah se zdravi 1458 bolnikov, kar je 14 več kot dan prej. Intenzivno nego potrebuje 292 covidnih bolnikov.

avstrija koronavirus pct delo