vestnik

V Avstriji zaradi omikrona novi ukrepi

STA, Vestnik.si, 6. 1. 2022
Nataša Juhnov
S tem pa se želijo v Avstriji izogniti tudi novemu splošnemu zaprtju javnega življenja, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.
Aktualno

V Avstriji so v četrtek zaradi širjenja različice omikron sprejeli nove ukrepe za zajezitev okužb. Kot so sporočili po srečanju avstrijske vlade, predstavnikov zveznih dežel in krizne skupine za usklajevanje ukrepov (Gecko), bodo zaščitne maske FFP2 na prostem obvezne, če ni dvometrske osebne razdalje.

Skrajšali so tudi karanteno za stike z okuženimi s koronavirusom na pet dni ter napovedali okrepljen nadzor spoštovanja pogoja PC (preboleli ali cepljen proti covidu-19) v trgovinah. Po koncu petdnevne karantene bo mogoče prostovoljno testiranje na okužbo z novim koronavirusom. Prav tako so na Dunaju sprejeli odločitev o skrajšanju veljavnosti covidnega potrdila na šest mesecev, s čimer naj bi spodbudili cepljenje s poživitvenim odmerkom. Avstrijska vlada tudi zelo priporoča delo od doma, na spletni strani poroča avstrijski dnevnik Kronen Zeitung.

zaščitna maska, trgovina, avstrija
Reuters
Prav tako so na Dunaju sprejeli odločitev o skrajšanju veljavnosti covidnega potrdila na šest mesecev, s čimer naj bi spodbudili cepljenje s poživitvenim odmerkom.

Vsi ti ukrepi naj bi bili namenjeni polni uveljavitvi zaprtja javnega življenja za necepljene proti covidu-19, ki je trenutno v veljavi. S tem pa se želijo v Avstriji izogniti tudi novemu splošnemu zaprtju javnega življenja, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili skoraj 9000 novih okužb z novim koronavirusom, in sicer 8853. Še pred tednom dni jih je bilo 3225. Število covidnih bolnikov v avstrijskih bolnišnicah je medtem padlo pod tisoč. Trenutno se jih tem zdravi 971, od tega 295 na intenzivni negi. Umrlo je še 21 covidnih bolnikov. Doslej jih je v Avstriji umrlo 13.823.