vestnik

V Beltincih se v petek začnejo festivalski dnevi. Kaj vse se bo dogajalo?

I.B., 19. 7. 2021
Nina Klement
Predstavitev festivalskih dnevov 2021.
Aktualno

Kulturnoumetniško društvo (KUD) Beltinci tudi letos ni moglo izvesti 50. folklornega festivala, bodo pa pripravili tako imenovane festivalske dneve 2021.

Festivalski dnevi se bodo začeli v petek ob 19. uri z odprtjem ulične fotografske razstave z naslovom Tudi to je festival. Pripravil jo je Janez Eržen, dolgoletni spremljevalec beltinskega festivala in uradni fotograf Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, ki tudi letos podpira prireditev. "Ta ulična razstava je napoved večje razstave, ki bo v prostorih beltinskega gradu takrat, ko bomo izvedli 50. folklorni festival. Računamo, da bo to prihodnje leto," je izpostavil Boštjan Rous, predsednik KUD Beltinci. Uro pozneje bosta skupaj nastopili glasbena skupina Jaro iz Češke ter Marko banda. 

Druga lokacija 

Letošnje tridnevno dogajanje bo potekalo v središču kraja, na Ravenski ulici. Rous je kot zanimivost dejal, da je tudi prvi festival potekal v samem središču. Župan Občine Beltinci Marko Virag je na predstavitvi festivalskih dni poudaril, da so veseli, da je situacija toliko pod kontrolo, da se lahko prireditve izvedejo, po drugi strani pa so nekoliko žalostni, ker tudi letos niso mogli pripraviti jubilejnega festivala. "S KUD Beltinci smo se dogovorili, da gremo v akcijo, da damo ljudem več razlogov za veselje in obiskovalcem razlog za druženje, saj smo ljudje družabna bitja," pravi in dodaja, da v Beltincih ne bo manjkalo plesa, petja, kulinarike in veselja. Veseli ga, da so krajevne skupnosti pristopile k programu festivalskih dni. "Občina je ponosna na ta dogodek in na vse, ki v občini potekajo. Naj zaključim s ponarodelim stavkom, če je kje kultura doma, je doma v občini Beltinci."

beltinci, festivalski-dnevi, predstavitev
Nina Klement
Boštjan Rous, predsednik KUD Beltinci, in župan občine Beltinci Marko Virag.

Predsednik KUD Beltinci je še izpostavil, da je bilo zaradi epidemioloških razmer težko privabiti folklorne skupine, tako iz Slovenije, predvsem pa iz tujine. Zato so toliko bolj veseli, da so se nastopajoči iz Češke odzvali vabilu in so pripravljeni priti. V zadnjem letu in pol namreč ni bilo folklornih dogodkov, skupine so bile omejene, pa tudi vaj ni bilo.

To so nastopajoči

V soboto med 11. in 18. uro bosta predstavitvi krajevnih skupnosti občine Beltinci in Društva starodobnikov. Vsako polno uro bodo na odru nastopi posameznih skupin, obiskovalci pa tudi letos ne bodo prikrajšani za kulinarične dobrote. Osrednja prireditev je iz nedelje predstavljena na soboto. Ob 20. uri, ko bo tudi ozračje že nekoliko ohlajeno, bodo nastopile FS Tine Rožanc iz Ljubljane, FS Lancova vas, zapeli bodo Fantje Ljubljančani in Rožančevi fantjiči, tamburaši KUD Beltinci se bodo predstavili z mlajšo in starejšo zasedbo, potem še FS KD Marko Beltinci, FS KUD Beltinci in Glasbena skupina Jaro iz Češke. "Za uvod bo poskrbela Plej banda Böltinci, ki bo v nedeljo dopoldne tudi prebudila Beltinčane in pokazala, da je folklorni festival oziroma festivalski dnevi praznik za naš kraj," še poudari Rous. 

beltinci, festivalski-dnevi, predstavitev
Nina Klement
Predstavitev festivalskih dnevov 2021.

Celotni program sobotnih nastopov je pripravil profesor Mirko Ramovš, tako kot tudi splet plesov, s katerim se bodo predstavile Združene slovenske folklorne skupine, in sicer KUD Beltinci, Podgorci, Tine Rožanc in Cof.

V nedeljo se bo prireditev zaključila na ploščadi pred župnijsko cerkvijo, sprva bo na sporedu svečani pozdrav Plej bande Böltinci, ob 9.30 še nastop združene slovenske folklore in Fantov Ljubljančanov. 

festivalski-dnevi kud-beltinci beltinci središče folklora